Coreea de Nord nu este interesată de negocieri cu SUA privind programul său nuclear

Coreea de Nord nu este interesată de negocieri cu Statele Unite privind programul său nuclear, asemănătoare celor cu Iranul, a anunţat marţi Ministerul de Externe de la Phenian, citat de Reuters în pagina electronică.

385 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord nu este interesată de negocieri cu SUA privind programul său nuclear

Coreea de Nord nu este interesată de negocieri cu SUA privind programul său nuclear (Foto: AFP)

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Phenian, programul nuclear nord-coreean este un "instrument esenţial de disuasiune" împotriva politicilor ostile ale SUA.

"Nu este logic să compare situaţia noastră cu acordul nuclear iranian pentru că mereu am fost supuşi ostilităţilor militare provocatoare din partea Statelor Unite, inclusiv antrenamente militare de mare amploare şi o ameninţare nucleară serioasă", se precizează în declaraţia Ministerului de Externe.

"Nu manifestăm niciun interes faţă de dialogul privind îngheţarea unilaterală (a activităţilor nucleare - n.red.) sau renunţarea la armele noastre nucleare", se mai arată în comunicat.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite au sancţionat Coreea de Nord pentru procurarea echipamentului folosit în programe nucleare şi balistice. "Noi suntem în mod clar o putere nucleară şi puterile nucleare au propriile interese", se mai precizează în declaraţia Ministerului de Externe.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian, care a fost aprobat luni de Consiliul de Securitate al ONU.

Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici