Coreea de Nord pare să se pregătească pentru un al treilea test nuclear

Coreea de Nord a săpat un tunel de peste 500 de metri adâncime la complexul său de teste nucleare, pregătind fără îndoială un nou experiment, afirmă miercuri un cotidian sud-coreean, citând surse din cadrul serviciilor de informaţii.

46 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord pare să se pregătească pentru un al treilea test nuclear

Coreea de Nord pare să se pregătească pentru un al treilea test nuclear (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Lucrările sunt în curs de desfăşurare în districtul Punggye, în provincia Hamgyong de Nord (nord-estul ţării), acolo unde Phenianul a desfăşurat două teste nucleare, în octombrie 2006 şi în mai 2009, scrie cotidianul de mare tiraj Chosun Ilbo.

Potrivit acestuia, Coreea de Nord efectuează importante excavaţii şi construieşte o nouă clădire la complexul nuclear principal de la Yongbyon, situat la nord de capitală.

Serviciile de informaţii sud-coreene nu au confirmat aceste informaţii, care intervin într-un context foarte tensionat în Peninsula Coreeană şi pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord.

Astfel, cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Philip Crowley, a estimat că Phenianul dispune de cel puţin o altă instalaţie de îmbogăţire a uraniului, decât cea dezvăluită în noiembrie unui om de ştiinţă american.

"Ceea ce au văzut nu a căzut din cer, acest lucru reflectă cu siguranţă munca încheiată în cel puţin altă instalaţie", a declarat el.

Un oficial din cadrul serviciilor de informaţii sud-coreene a declarat, sub acoperirea anonimatului, pentru ediţia de miercuri a Chosun Ilbo că Phenianul "se preocupă de excavaţii chiar dacă este iarnă şi solul este îngheţat, la cele două instalaţii nucleare", din districtul Punggye şi de la Yongbyon.

El a estimat că tunelul are deja peste 500 de metri adâncime.

"Dacă vor continua în acest ritm, vor săpa o cavitate de un kilometru adâncime, respectiv adâncimea necesară pentru efectuarea unui test nuclear, între martie şi mai anul viitor", a adăugat oficialul citat.

În noiembrie, regimul de la Phenian a primit un expert american la instalaţia de la Yongbyon, o vastă uzină de îmbogăţire a uraniului, dotată cu peste 1.000 de centrifuge.

Potrivit ediţiei de marţi a New York Times, care citează oficiali din cadrul administraţiei Obama, Statele Unite consideră Coreea de Nord "mult mai avansată" decât Iranul în programul său nuclear.

Cotidianul încheie că Phenianul a reuşit să evite sancţiunile care i-au fost impuse de ONU din cauza continuării programului său nuclear.

La 23 noiembrie, Phenianul a bombardat o zonă civilă din Coreea de Sud (insula Yeonpyeong) pentru prima dată de la începutul războiului coreean (1950-1953), provocând moartea a patru persoane.

Mai mulţi analişti şi oficiali americani şi sud-coreeni cred că aceste acţiuni vizează consolidarea poziţiei viitorului lider al regimului nord-coreean, cel mai mic dintre fiii lui Kim Jong-Il.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici