Coreea de Nord vrea să pună capăt ostilităţilor cu Statele Unite

Coreea de Nord a subliniat, luni, necesitatea îmbunătăţirii relaţiilor sale cu Statele Unite în cadrul unei reuniuni organizate pentru aniversarea de marţi a liderului Kim Jong-Il, potrivit presei de stat.

15 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord vrea să pună capăt ostilităţilor cu Statele Unite

Coreea de Nord vrea să pună capăt ostilităţilor cu Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kim Yong-Nam, numărul doi în ierarhia nord-coreeană, "a subliniat nevoia sistării relaţiilor ostile între RPDC (Coreea de Nord) şi Statele Unite prin dialog şi negocieri", a relatat agenţia nord-coreeană Korean Central News Agency (KCNA).

Kim Yong-Nam a evocat totodată poziţia "fermă" a Phenianului cu privire la necesitatea ameliorării relaţiilor intercoreene, precum şi a nivelului de trai în Coreea de Nord.

Apelul de a pune capăt ostilităţii la adresa Washingtonului, care a fost lansat cu ocazia unei reuniuni a oficialilor de rang înalt ai partidului, armatei şi statului, urmează aceeaşi linie cu a unui editorial publicat în această ţară cu ocazia anului nou.

Pentru reluarea negocierilor multilaterale privind dezarmarea, Phenianul pune drept condiţie prealabilă ca Washingtonul să se angajeze că va demara negocieri asupra unui tratat de pace oficial în peninsula coreeană. Nord-coreenii mai solicită şi ridicarea sancţiunilor impuse de ONU în urma testelor nucleare şi de rachetă.

Coreea de Nord "nu se grăbeşte" să reia discuţiile multilaterale (cu Coreea de Sud, China, Japonia, Statele-Unite, Rusia) cu privire la programul său de denuclearizare, afirma la 12 februarie trimisul ONU, Lynn Pascoe, la încheierea unei vizite la Phenian.

Comunitatea internaţională încearcă de mai multe săptămâni să readucă Phenianul la masa negocierilor privind programul său nuclear, întrerupte în aprilie 2009 după ce ONU a sancţionat un tir de rachete nord-coreean.

Lynn Pascoe s-a întâlnit cu numărul doi nord-coreean, Kim Yong-nam. Deplasarea sa a coincis cu vizita efectuată la Beijing de negociatorul şef al Coreei de Nord în dosarul nuclear, Kim Kye-gwan.

Ca un alt semn de efervescenţă diplomatică, Kim Kye-gwan ar intenţiona să viziteze Statele Unite. Potrivit unei surse diplomatice citate de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, această vizită ar fi un răspuns la cea efectuată în decembrie la Phenian de emisarul american Stephen Bosworth.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici