Coreea de Nord vrea să suspende dezafectarea instalaţiilor nucleare

Coreea de Nord a anunţat marţi că a decis să suspende dezafectarea instalaţiilor nucleare şi că va lua în considerare restaurarea reactorului nuclear de la Yongbyon, acuzând Statele Unite că au încălcat un acord multipartit de dezarmare.

12 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord vrea să suspende dezafectarea instalaţiilor nucleare

Coreea de Nord vrea să suspende dezafectarea instalaţiilor nucleare (Imagine: Mediafax/AFP)

"Am decis să suspendăm imediat dezafectarea instalaţiilor noastre nucleare", relatează agenţia KCNA, citând un oficial din Ministerul de Externe.

"Această măsură este în vigoare de la 14 august, iar părţile implicate au fost notificate", a adăugat oficialul.

Puterile occidentale au exercitat presiuni asupra Coreei de Nord să acepte un mecanism dur de verificare a declaraţiei privind programul nuclear al Phenianului, prezentată în iulie.

Statele Unite au amânat eliminarea Coreei de Nord de pe lista ţărilor care susţin terorismul până va fi încheiat un acord privind mecanismul de verificare.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack, care clătoreşte cu secretarul de Stat Condoleezza Rice la Ierusalim, a declarat că nu are nici un comentariu de făcut imediat despre informaţia publicată de KCNA.

Lucrările de dezafectare care au început în 2007 la Yongbyon au fost în mare parte încheiate şi aveau ca scop să împiedice reluarea operaţiunilor acolo timp de cel puţin un an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici