Corlăţean: Referendumul din Crimeea este "ilegitim, ilegal, neconstituţional". Nu îl vom recunoaşte

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la Kiev, că referendumul pe care autorităţile proruse din Crimeea vor să îl organizeze la sfârşitul săptămânii, pentru ruperea de Ucraina şi întoarcerea peninsulei la Rusia, este "ilegitim, ilegal, neconstituţional".

360 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Referendumul din Crimeea este "ilegitim, ilegal, neconstituţional". Nu îl vom recunoaşte

Corlăţean: Referendumul din Crimeea este "ilegitim, ilegal, neconstituţional". Nu îl vom recunoaşte

"Nimeni din comunitatea economică, euro-atlantică nu va recunoaşte decizii adoptate cu prezenţă militară rusă în Crimeea, decizii care ar contraveni puterii suverane a Ucrainei, care se exprimă prin intermediul guvernului legitim de la Kiev, prin intermediul Parlamentului, care este absolut legitim, astfel încât poziţia noastră va fi extrem de clară", a dat asigurări ministrul.

Cât despre riscul ca Ucraina să se confrunte în viitorul apropiat cu un război de gherilă, şeful diplomaţiei române a comentat, făcând trimitere la "încălcarea flagrantă a integrităţii teritoriale şi la violarea suveranităţii Ucrainei de către armata rusă": "Sperăm că, pe calea dialogului politic, în condiţiile unei poziţii foarte clare şi ferme din partea comunităţii internaţionale, se va ajunge la o soluţie. Putem să îi înţelegem pe cei care au luptat aici, la Kiev, faptul că sunt dispuşi să ducă lupta mai departe".

Corlăţean, a depus, luni, flori şi candele lângă Piaţa Independenţei din Kiev, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa pe EuroMaidan, descriindu-şi gestul drept unul "simbolic", "în semn de respect pentru jertfa multor tineri ucraineni în condiţii atât de dramatice".

"I-am spus ministrului ucrainean de Externe în convorbirea pe care am avut-o săptămâna trecută că, poate mai mult decât alţii, românii au fost foarte sensibili şi au fost foarte multe semne de solidaritate pe care le-am trăit cu toţii în timpul evenimentelor dramatice de la Kiev, pentru faptul că am avut propria noastră revoluţie", a declarat oficialul român, aflat lângă Hotelul Ucraina, devenit morgă în timpul confruntărilor sângeroase din 20 februarie.

Corlăţean a făcut, mai departe, o paralelă între EuroMaidan şi Piaţa Universităţii 1989: "Am avut şi noi foarte mulţi români, foarte mulţi tineri care şi-au pierdut viaţa în condiţiile în care regimul comunist de la acel moment le nega dreptul la o viaţă mai liberă, mai democratică, mai prosperă, europeană. Şi noi suntem, poate, cel mai bine plasaţi ca români să înţelegem şi jertfa celor care şi-au dat viaţa pentru o Ucraină mai liberă, o Ucraină democratică, mai prosperă, europeană", a mai spus ministrul român, aflat în vârful dealului sub care se întinde Piaţa Independenţei, devenită loc de pelerinaj pentru ucraineni şi străini.

În cadrul vizitei sale la Kiev, Titus Corlăţean a avut întâlniri cu ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, cu care a semnat un acord de securitate. De asemenea, Corlăţean s-a văzut cu premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, care a plecat, luni, spre SUA, precum şi cu preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici