Corlăţean: Violenţele din Ucraina trebuie să înceteze deîndată

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a făcut apel, marţi, la încetarea deîndată a violenţelor din Ucraina, apreciind că dialogul este singura cale de soluţionare a crizei din ţara vecină.

210 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Violenţele din Ucraina trebuie să înceteze deîndată

Corlăţean: Violenţele din Ucraina trebuie să înceteze deîndată (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Urmărim cu profundă preocupare evoluţia evenimentelor de la Kiev şi condamnăm ferm toate manifestările de violenţă, fără deosebire.Violenţele trebuie să înceteze deîndată. Dialogul este şi rămâne singura cale de soluţionare a actualei crize din ţara vecină. Dacă semnele de flexibilizare din ultima perioadă, atât din partea autorităţilor, cât şi a opoziţiei, au creat anumite aşteptări pozitive, reluarea violenţelor astăzi, 18 februarie 2014, soldate din păcate cu pierdere de vieţi omeneşti, reprezintă un mare pas înapoi", a declarat Titus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei a mai spus că astfel de situaţii care nu fac decât să genereze "escaladare şi intransigenţă" trebuie evitate, iar părţile să recurgă la calm şi discernământ.

"În aceste momente de maximă tensiune, când există din nou victime în rândul cetăţenilor din Ucraina, trebuie, mai mult decât oricând, conştientizat că numai dialogul poate conduce la soluţionarea crizei. Poziţia noastră, care este şi a Uniunii Europene, rămâne neschimbată. Unica metodă de soluţionare a crizei, de reconciliere între putere, opoziţie şi protestatari este dialogul", a subliniat Corlăţean.

Cel puţin nouă persoane - şapte protestatari şi doi poliţişti - au murit, marţi, în cursul violenţelor de la Kiev, alte sute de persoane fiind rănite, inclusiv 15 jurnalişti, conform unui nou bilanţ prezentat de presa ucraineană.

Printre cei 15 jurnalişti răniţi se numără corespondenţi ai agenţiilor Reuters şi Associated Press.

Forţele de ordine au intervenit, marţi seară, pentru dispersarea protestatarilor proeuropeni adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev.

Două avioane de vânătoare au survolat, marţi după-amiază, centrul capitalei ucrainene. Avioanele au zburat la altitudine medie şi probabil au fost trimise pentru intimidarea manifestanţilor.

Protestatarii opoziţiei proeuropene cer de trei luni demisia Administraţiei Viktor Ianukovici, după refuzul Kievului de semnare a unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici