Corupţia şi mita sunt în creştere, pe fondul crizei economice

Partidele politice, parlamentele şi administraţiile publice figurează printre cele mai corupte instituţii, iar fenomenul mitei este în continuă creştere şi afectează familiile sărace, relevă Barometrul Global privind Corupţia 2009, publicat, miercuri, de Transparency International.

32 afișări
Imaginea articolului Corupţia şi mita sunt în creştere, pe fondul crizei economice

Corupţia şi mita sunt în creştere, pe fondul crizei economice (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Rezultatele arată o opinie publică afectată de criza financiară, alimentată de reglementări ineficiente şi de o lipsă de răspundere la nivelul companiilor", a declarat preşedinta organizaţiei Transparency International, Huguette Labelle. "Observăm însă şi faptul că cetăţenii vor să sprijine în mod activ afacerile cinstite. Acum companiile trebuie să întreprindă acţiuni curajoase pentru a-şi consolida în continuare politicile şi practicile şi să-şi declare într-o manieră mai transparentă veniturile şi interacţiunile cu Guvernul", a declarat ea.

Barometrul, realizat pe un eşantion de 73.000 de persoane din 69 de ţări din lume, relevă de asemenea că persoanele cu venituri mici sunt împovărate în mod disproporţionat de cererile de mită. În plus, opinia publică apreciază, în general, ca ineficiente eforturile guvernelor pentru combaterea corupţiei şi consideră că nivelul corupţiei în rândul partidelor politice, parlamentelor şi administraţiilor publice este unul foarte mare.

Potrivit rezultatelor Barometrului, 68 la sută dintre respondenţi sunt de părere că partidele politice sunt corupte, în vreme ce 29 la sută le-au etichetat drept una din cele mai corupte instituţii din ţara lor. Funcţionarii publici şi Parlamentul s-au situat imediat după partidele politice, 63 la sută, respectiv 60 la sută dintre persoanele intervievate considerându-le corupte. De asemenea, peste 40 la sută dintre respondenţi au considerat că în presă există corupţie, în vreme ce numai şase la sută au declarat că mass-media este cel mai corupt sector.

În Cambodgia, Hong Kong, Liberia şi în Sierra Leone, patru din cinci persoane intervievate au declarat că ar plăti în plus pentru produse şi servicii achiziţionate de la companii care nu alimentează sistemul corupt.

Întrebaţi câtă corupţie cred că există în diferite instituţii, jumătate dintre respondenţi cred că sectorul privat este corupt, înregistrându-se astfel o creştere de opt puncte procentuale faţă de rezultatele obţinute în urmă cu cinci ani.

Potrivit studiului, fenomenul mitei este în creştere în Venezuela, Ghana, Indonezia, Cambodgia, Bolivia, Senegal, Rusia şi în Kenya, el îngreunând situaţia şi aşa dificilă a familiilor cu venituri mici, confruntate cu lipsa locurilor de muncă şi diminuarea veniturilor, pe fondul recesiunii economice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici