"Creierul" genocidului din Rwanda, condamnat la închisoare pe viaţă (Galerie Foto)

Colonelul Theoneste Bagosora, prezentat drept "creierul" genocidului din Rwanda din 1994, a fost condamnat joi la închisoare pe viaţă în urma procesului desfăşurat la Tribunalul Penal Internaţional pentru Rwanda (TPIR), cu sediul la Arusha, în nordul Tanzaniei.

285 afișări
Imaginea articolului "Creierul" genocidului din Rwanda, condamnat la închisoare pe viaţă (Galerie Foto)

"Creierul" genocidului din Rwanda, condamnat la închisoare pe viaţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alţi doi inculpaţi, fostul comandant al operaţiunilor din departamentul militar de la Gisenyi (nord-vest), locotenent-colonelul Anatole Nsengiyumva şi şeful batalionului de paracomando din zona aeroportului Kigali, maiorul Aloys Ntabakuze, au fost condamnaţi la aceeaşi pedeapsă, tot pentru "genociduri, crime împotriva umanităţii şi crime de război".

Tribunalul l-a achitat pe cel de-al patrulea acuzat din proces, fostul oficial al operaţiunilor militare din Statul Major al armatei, brigadierul general Gratien Kabiligi, şi a"ordonat repunerea sa imediată în libertate".

"S-a făcut dreptate. Suntem mulţumiţi", a declarat Aloys Mutabingwa, reprezentant al Guvernului rwandez de pe lângă TPIR.

Colonelul Bagosora, un hutu în vârstă de 67 de ani, fost director de cabinet în Ministerul Apărării în vremea genocidului, a fost considerat de către Parchet "creierul" masacrelor, pe tot parcursul lungului proces început în 2002.

Genocidul, comis în trei luni, s-a soldat, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu aproximativ 800.000 de morţi în rândul minorităţii tutsi şi a celei hutu, moderate.

GALERIE FOTO

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici