Creştin-democraţii câştigă cele mai multe mandate de deputat, în Belgia-rezultate nedefinitive

Partidul Creştin-Democrat Flamand (CDV) condus de Yves Leterme a devenit principalul partid reprezentat în Camera Reprezentanţilor în urma alegerilor legislative din Belgia, potrivit rezultatelor oficiale obţinute după numărarea a voturilor din 96 la sută din secţiile de votare, relatează AFP.

1 afișare

CDV, care va demara luni negocieri pentru formarea unei majorităţi după opt ani petrecuţi în rândurile opoziţiei, a obţinut 30dintre cele 150, cu opt locuri mai mult decât cele obţinute la scrutinul din 2003, a declarat ministrul belgian de Interne, precizând că cifrele s-ar putea modifica odată cu încheierea numărării voturilor.

Partidul Liberal flamand (VLD), condus de premierul în exerciţiu Guy Verhofstadt, a obţinut 18 locuri, cu şapte mai puţine decât în 2003, devansând formaţiunea de extremă dreapta Vlaams Belang care va avea 17 reprezentanţi în Camera Reprezentanţilor.

Cea mai mare înfrângere a suferut-o însă Partidul Socialist flamand (SPA) care a pierdut 9 mandate, câştigând în scrutinul de duminică doar 14 locuri.

Socialiştii belgieni vor oucpa 21 de locuri în noua Legislatură, cu patru mai puţine decât cele obţinute în 2003.

Partidul Socialist devansează însă Mişcarea reformatoare, formaţiune liberală de dreapta, condusă de ministrul Finanţelor Didier Reynders, care a obţinut 22 de locuri.

Matematic, aceste rezultate exclud perspectiva reformării majorităţii socialisto-liberale aflată la putere în acest moment.

Ecologiştii francofoni au produs surpriza acestor alegeri legislative din Belgia, dublându-şi numărul reprezentanţilor în Cameră, de la patru la opt.

Ecologiştii flamanzi reuniţi în cadrul formaţiunii Groen au revenit în Camera Deputaţilor după o absenţă de patru ani, câştigând patru locuri, în timp ce lista populistă a senatorului flamand Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) a obţinut cinci locuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici