Criminal pe Facebook! A violat şi a ucis o elevă de 17 ani - VIDEO

Un bărbat condamnat anterior pentru viol şi-a făcut cont pe Facebook şi s-a împrietenit cu o tânără de 17 ani, pe care a violat-o şi a ucis-o, cazul ridicând semne de întrebare privind siguranţa utilizatorilor reţelei sau monitorizarea celor vinovaţi de delict sexual, relatează The Independent.

72 afișări
Imaginea articolului Criminal pe Facebook! A violat şi a ucis o elevă de 17 ani - VIDEO

Criminal pe Facebook! A violat si a ucis o elevă de 17 ani

Peter Chapman, în vârstă de 33 de ani, s-a dat drept un tânăr de 19 ani atunci când a convins-o pe Ashleigh Hall, o elevă de 17 ani, să fie prieteni pe Facebook. Chapman, care fusese condamnat la şapte ani de închisoare pentru viol, victime fiindu-i două prostituate, a luat-o pe fată de acasă cu maşina lui, a dus-o într-un loc ascuns din apropiere, a legat-o, a violat-o şi a strangulat-o.

După ce a decis să pledeze nevinovat în prima zi a procesului, Chapman a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fiind obligat să facă minimum 35 de ani de temniţă. Poliţiştii au spus, de asemenea, că nu exclud ipoteza ca bărbatul să fie autorul altor fapte de natură sexuală, rămase cu autori necunoscuţi.

O altă problemă a apărut însă când s-a aflat că Chapman era pe lista celor condamnaţi pentru delicte sexuale atunci când a comis fapta. În acest context au apărut dubiile legate de modul în care bărbatul, care ar fi trebuit să fie monitorizat de poliţie, a reuşit să folosească internetul pentru a-şi găsi o victimă pentru o nouă faptă, mai gravă decât precedentele.

Video Stirileprotv.ro

"Atunci când unii comit astfel de fapte oribile cred că trebuie să dăm cu toţii importanţă modului în care putem să le monitorizăm mai bine viaţa în comunitate, inclusiv în mediul virtual. Avem mijloacele tehnice necesare şi ar trebui, cred eu, să le folosim. În SUA este un lucru obişnuit ca celor condamnaţi pentru delicte sexuale să li se dea adrese de email care să semnaleze automat intenţia acestora de a-şi face un cont pe o reţea socială", a declarat Donald Findlater, reprezentant al Lucy Faithfull Foundation, un ONG de protecţie a copilului care a realizat cercetări despre modul în care poate fi monitorizată şi gestionată activitatea sexuală a celor condamnaţi pentru delicte de acest gen.

Andrea, mama lui Ashleigh Hall, a criticat şi ea lipsa unor restricţii pentru cel care i-a ucis fiica. "Oamenii de felul ăsta ar trebui monitorizaţi. Nu ar fi trebuit lăsat liber", a spus ea, citată de The Independent.

Andrea Hall a susţinut că este greşit că Chapman, fost delincvent sexual, a avut posibilitatea să apară online dându-se drept adolescent.

"A folosit o poză de-a altcuiva. Este groaznic că există un băiat de a cărui fotografie un asemenea om s-a folosit pentru a ataca tinere nevinovate", a mai spus Andrea Hall.

În prezent, restricţiile la utilizarea de internet se aplică doar infractorilor aflaţi sub supraveghere, şi atunci doar în cazul celor care au mai folosit în trecut internetul pentru a comite diferite fapte. Chapman a fost eliberat din închisoare în 2001, după ce şi-a ispăşit pedeapsa de şapte ani de închisoare, şi s-a aflat sub supraveghere până în 2003. El nu avea vreo restricţie în ceea ce priveşte folosirea internetului. Pentru că figura pe lista autorilor de fapte de natură sexuală, el era obligat să anunţe poliţia la fiecare schimbare de domiciliu, însă nici acest lucru nu a fost urmărit.

Mai mult, poliţiştii din Merseyside nu s-au văzut niciodată cu Chapman, din septembrie 2008 şi până în octombrie 209, atunci când a ucis-o pe Ashleigh.

În timpul procesului său de la instanţa din Teesside, Chapman a trebuit să îndure privirea tăioasă a mamei victimei sale, care s-a răsucit în scaun pentru a-l putea privi tot timpul în ochi.

"Mi se pare că sunteţi un pericol uriaş pentru tinerele femei, astfel că nu întrevăd posibilitatea eliberării dumneavoastră. Aţi făcut ceva extrem de grav", i-a spus judecătorul Peter Fox lui Chapman în momentul în care a pronunţat sentinţa.

Cazul lui Chapman a generat şi câteva reacţii din partea poliţiştilor, care au făcut apel la tinerii care utilizează reţelele sociale să fie mult mai atenţi, dar şi la părinţii acestora, cerându-le să fie conştienţi de pericolele la care se expun copiii lor atunci când îşi fac prieteni online.

Un purtător de cuvânt al Facebook, citat de The Independent, a spus: "Acest caz este, din păcate, un semnal de alarmă pentru toţi utilizatorii de internet, care ar trebui să fie extrem de precauţi atunci când sunt contactaţi pe net de oameni pe care nu-i cunosc. Retransmitem şi noi mesajele poliţiei, care-i atenţionează pe oameni să evite să se întâlnească cu persoane cu care au intrat în legătură pe internet. Nimic nu este mai important pentru Facebook decât siguranţa utilizatorilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici