Criminalul din Oslo nu are niciun regret faţă de atacurile comise în Norvegia

Extremistul norvegian de dreapta Anders Behring Breivik, autor al atacurilor care s-au soldat cu 77 morţi pe 22 iulie în Norvegia, nu prezintă niciun fel de regret pentru gestul său, a afirmat avocatul său.

253 afișări
Imaginea articolului Criminalul din Oslo nu are niciun regret faţă de atacurile comise în Norvegia

Anders Behring Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"El spune că nu regretă acţiunile sale. Desigur este un mesaj greu de transmis, dar el este clar asupra acestui fapt (...) care consideră că a fost unul necesar", a declarat Geir Lippestad pentru canalul de televiziune TV2 Nyhetskanalen.

"Acesta crede că acţiunile sale au fost atroce însă necesare", a spus avocatul, repetând o formulă folosită de mai multe ori după 22 iulie.

Aflat în detenţie provizorie, Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, aşteaptă deschiderea procesului său pe 16 aprilie.

Luni, pentru prima dată de la arestul său, i s-a permis accesul la presă, conform unei decizii a tribunalului din Oslo.

Conform concluziilor transmise luna trecută de doi experţi-psihiatri, acesta suferă de "schizofrenie paranoică". Dacă aceste concluzii sunt confirmate, cel mai probabil Breivik nu va ajunge la închisoare şi riscă să fie condamnat la tratament psihiatric într-o instituţie închisă.

Conform procurorului, Behring Breivik s-a simţit "ofensat" când a aflat de avizul psihiatrilor, decizie ce a provocat agitaţie şi în ţara scandinavă.

Ostil islamului şi multiculturalismului în Europa, Behring Breivik a declanşat o bombă la sediul Guvernului norvegian la data de 22 iulie, după care a deschis focul timp de o oră asupra unor sute de tineri laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo.

Deşi şi-a recunoscut faptele, refuză să se declare vinovat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici