Cristian Diaconescu: Audierile lui Mike Pompeo, nominalizat ca Secretar de Stat, şi ale Ginei Haspel, nominalizată director al CIA, în Senatul american vor fi foarte detaliate şi tensionate

Toate semnalele politice de la Washington anunţă audieri foarte detaliate şi tensionate în Senatul american în ceea ce ii priveşte pe Mike Pompeo, nominalizat ca Secretar de Stat şi pe Gina Haspel, pentru directoratul CIA, a comentat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

408 afișări
Imaginea articolului Cristian Diaconescu: Audierile lui Mike Pompeo, nominalizat ca Secretar de Stat, şi ale Ginei Haspel, nominalizată director al CIA,  în Senatul american vor fi foarte detaliate şi tensionate

Cristian Diaconescu: Audierile lui Mike Pompeo, nominalizat ca Secretar de Stat, şi ale Ginei Haspel, nominalizată director al CIA, în Senatul american vor fi foarte detaliate şi tensionate

"Anunţul intempestiv al preşedintelui Trump a redeschis dezbaterea politică în SUA. Toate semnalele politice de la Washington anunţă audieri foarte detaliate şi tensionate în Senatul american în ceea ce îi priveşte pe Mike Pompeo, nominalizat la şefia Departamentului de Stat şi Gina Haspel, pentru conducerea CIA.Răspunsurile celor doi privind regimul de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse- la care se adaugă momentul critic în relaţiile ruso-britanice - cauzat de atacul chimic ,executat împotriva unui fost spion dublu pe teritoriul Marii Britanii- Coreea de Nord, Siria, Orientul Mijlociu vor oferi oportunitatea politică pentru Democraţi de a pune in defensivă Casa Albă", a comentat fostul şef al diplomaţiei române.

Diaconescu a remarcat faptul că "în Senat, Republicanii au nevoie de 50 de voturi pentru a aproba candidaturile ,nominal au 51 de reprezentanţi dar senatorul McCain se află în Arizona, suferind de cancer cerebral", adăugând: "Tradiţional ,Senatul este disponibil privind propunerile preşedinţilor americani în alcătuirea echipelor de politică externă şi informaţii, dar pe fundalul poziţionării ostile în Congres faţă de o serie de abordări ale preşedintelui Trump, precum şi în contextul alegerilor parţiale din acest an se aşteaptă ca discuţiile de confirmare să fie foarte încinse".

Altfel, "anunţul preşedintelui Trump privind reorganizarea echipei de politică externă nu a reprezentat o surpriză".

"Diferenţele de viziune dintre Departamentul de Stat şi Casa Albă, pe o serie de dosare sensibile, au creat neînţelegeri, incertitudini şi rezerve la nivelul comunităţii internaţionale slăbind coeziunea decizională transatlantică, mai ales la nivel european. Trump şi Tillerson au exprimat public poziţii şi evaluări diferite privind o serie de teme de politică externă, inclusiv «Acordul nuclear» iranian, Acordul privind schimbările climatice de la Paris, decizia Administraţiei privind relocarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim sau preconizata întâlnire Trump- Kim Jong-un", a mai spus fostul ministru de Externe, reamintind că alături de Tillerson a fost inlocuit şi subsecretarul de stat Goldstein cu fosta purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Preşedintele Trump "a luat decizia recalibrării Cabinetului în scopul armonizării instituţei diplomatice cu instinctele sale în politica externă", a subliniat fostul ministru Diaconescu, argumentând: "Comportamentul instituţional al lui Mike Pompeo pare diferit de cel promovat de Tillerson. Pe de o parte acesta se exprimă şi acţionează «pe aceeaşi pagină» cu preşedintele american, iar pe de altă parte, aşa cum a dovedit în mandatul la CIA, Pompeo are mult mai multă încredere în expertiza tehnică a instituţiei decât a dovedit Tillerson la Departamentul de Stat".

După numirea lui Larry Kudlow, moderator de emisiuni la CNBC în funcţia de director al Consiliului Naţional Economic, este probabil ca schimbările să continue, azi "discutându-se intens despre nominalizarea lui John Bolton, fost ambasador la ONU ca înlocuitor al generalului McMaster în postul de consilier pentru securitate naţională", a mai comentat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici