Cristina Kirchner dizolvă principalul serviciu de informaţii al Argentinei

Preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, a anunţat luni dizolvarea SI, principalul serviciu de informaţii al Argentinei, după ce a ridicat semne de întrebare asupra unora dintre agenţii săi în legătură cu moartea procurorului Alberto Nisman.

2266 afișări
Imaginea articolului Cristina Kirchner dizolvă principalul serviciu de informaţii al Argentinei

Cristina Kirchner dizolvă principalul serviciu de informaţii al Argentinei

SI va fi înlocuit de Agenţia federală de informaţii, a afirmat preşedintele, acuzat de procurorul dispărut în circumstanţe misterioase că a împiedicat ancheta privind atentatul asupra asociaţiei evreieşti AMIA (soldat cu 85 de morţi în 1994).

Liderii noii structuri vor fi numiţi de Executiv şi Parlament, a precizat ea.

În decembrie, Cristina Kirchner a concediat trei dintre principalii lideri ai SI, suspectaţi de dezertare şi lipsă de loialitate, un seism în lumea informaţiilor.

Obişnuită cu intervenţii televizate, a fost prima dată de la începutul cazul când Kirchner, acuzată de procurorul Nisman că a împiedicat ancheta pentru a proteja Iranul, s-a exprimat în faţa camerelor de luat vederi.

Până în prezent, Kirchner s-a exprimat în scris, pe contul său de Facebook. În ultimul său mesaj, ea îşi exprima îndoiala cu privire la sinuciderea lui Nisman şi denunţa un complot al unor foşti agenţi ai serviciilor de informaţii.

"Sinuciderea (sunt convinsă de acest lucru) nu a fost o sinucidere (...) L-au utilizat cât a fost în viaţă şi apoi, când n-au mai avut nevoie de el, l-au folosit mort. Este trist şi groaznic", a scris ea.

Alberto Nisman, în vârstă de 51 de ani, se ocupa de zece ani de ancheta privind atentatul împotriva asociaţiei evreieşti AMIA din 1994. El a fost găsit mort duminică în apartamentul său din Buenos Aires.

La 14 ianuarie, Alberto Nisman a auzat Guvernul că protejează Iranul de orice acuzaţie în ancheta privind atentatul împotriva AMIA, pentru a negocia contracte comerciale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici