Criza din Kazahstan: Trupele ruseşti au sosit în ţară, reprimarea continuă

  • Forţele ruse au sosit în Kazahstan la cererea preşedintelui ţării, în contextul unei represiuni violente a protestelor antiguvernamentale.
  • Oficialii au raportat decese în rândul poliţiştilor şi a protestatarilor după zile de tulburări provocate de o creştere a preţului la combustibil, scrie BBC.
13367 afișări
Imaginea articolului Criza din Kazahstan: Trupele ruseşti au sosit în ţară, reprimarea continuă

FOTO eurasianet.com

Un jurnalist BBC din Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan, a distribuit o înregistrare video cu focuri de armă puternice în noaptea de joi spre vineri.

ONU, SUA, Marea Britanie şi Franţa au făcut apel la toate părţile să se abţină de la violenţă.

Într-o actualizare de vineri dimineaţă, ministerul de interne kazah a declarat că 26 de protestatari - pe care i-a descris ca fiind "criminali înarmaţi" - au fost ucişi şi alţi peste 3.000 au fost reţinuţi de autorităţi. Aproximativ 18 membri ai forţelor de securitate au murit, iar alţi 748 au fost răniţi în urma violenţelor, a precizat ministerul.

Se aşteaptă ca preşedintele Kassym-Jomart Tokayev să se adreseze naţiunii vineri, potrivit televiziunii de stat.

Preşedintele a acuzat "teroriştii" antrenaţi în străinătate pentru aceste tulburări, fără a oferi dovezi. Miercuri, el a făcut apel la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, pentru sprijin. Blocul include Rusia, Kazahstan, Belarus, Tadjikistan şi Armenia.

Forţa străine trimise în Kazahstan ar număra aproximativ 2.500 de soldaţi. CSTO afirmă că trupele sunt o forţă de menţinere a păcii şi că vor proteja instalaţiile militare şi de stat. Acestea vor rămâne în ţară timp de câteva zile sau săptămâni, relatează agenţia rusă de ştiri RIA.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că monitorizează îndeaproape desfăşurarea trupelor ruseşti. "Statele Unite şi, sincer, întreaga lume vor urmări orice încălcare a drepturilor omului", a declarat un purtător de cuvânt.

"Vom urmări, de asemenea, orice acţiune care ar putea pune bazele pentru confiscarea instituţiilor kazahe".

Tulburările au început duminică, când costul gazului petrolier lichefiat (GPL) - pe care mulţi oameni din Kazahstan îl folosesc pentru a-şi alimenta maşinile - s-a dublat, atrăgând protestatarii în stradă.

Guvernul a declarat că va plafona preţurile la carburanţi timp de şase luni. Însă anunţul nu a reuşit să pună capăt protestelor, care au cuprins şi alte nemulţumiri politice.

Kazahstanul este adesea descris ca fiind autoritar, iar majoritatea alegerilor sunt câştigate de partidul de guvernământ cu aproape 100% din voturi. O opoziţie politică eficientă nu există.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
kazahstan,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici