CRIZA DIN UCRAINA: Poroşenko a prezentat în faţa naţiunii planul de pace care include un dialog cu separatiştii

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a expus duminică în faţa naţiunii planul de pace pentru estul separatist, care include un dialog cu rebeli proruşi ce nu au comis "nici crime, nici torturi" şi care are obiectivul să restaureze integritatea ţării.

665 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN UCRAINA: Poroşenko a prezentat în faţa naţiunii planul de pace care include un dialog cu separatiştii

Petro Poroşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moscova a apreciat sâmbătă că aceste condiţii avansate de către preşedintele prooccidental în vederea opririi insurecţiei violente, soldate cu cel puţin 375 de morţi începând din aprilie, "nu sunt realiste" dacă separatiştii proruşi nu sunt prezenţi la masa negocierilor.

Acest discurs de 12 minute, trimis în noaptea de sâmbătă spre duminică televiziunilor, care l-au difuzat, intervine după intrarea în vigoare a unei încetări unilaterale a focului de o săptămână, decretate de către Kiev cu scopul de a le permite rebelilor să depună armele. Sâmbătă, lupte între armată şi insurgenţi au continuat, însă, cu aceeaşi hotărâre.

"Puncte de vedere diametral opuse nu reprezintă o barieră pentru participarea la negocieri. Eu sunt gata să discut cu cei care au greşit, care au adoptat din greşeală poziţii separatiste. Bineînţeles, cu excepţia celor care au fost implicaţi în acte de terorism, crime, torturi", a declarat preşedintele, învestit pe 7 iunie cu susţinerea liderilor occidentali.

"Le garantez mai multă securitate tuturor participanţilor la negocieri, tuturor celor care vor să adopte limbajul şi argumentele în loc să lase armele să vorbească".

Acest plan de pace, care include crearea unei zone-tampon de zece kilometri la frontiera dintre Ucraina şi Rusia şi un culoar pentru mercenari ruşi, care să le permită să treacă în Rusia după depunerea armelor, a fost dezvăluit vineri pe site-ul unei televiziuni locale.

"Scenariul paşnic este principalul nostru scenariu, Este planul nostru A", a spus el.

"Dar cei care au intenţia să folosească aceste negocieri de pace cu unicul scop de a câştiga timp şi de a-şi regrupa forţele trebuie să ştie că avem un plan B detaliat. Nu voi vorbi acum despre el, pentru că eu cred că planul nostru paşnic va reuşi", a adăugat Poroşenko.

Un lider rebel a apreciat anterior că eforturile lui Petro Poroşenko sunt "nesemnificative", atât timp cât nu includ retragerea totală a trupelor ucrainene din estul ţării şi o recunoaştere a independenţei rebelilor separatişti proruşi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici