Criză în Japonia din cauza scăderii ratei natalităţii: „ţara este pe marginea prăpastiei”

Premierul Japoniei spune că ţara este pe marginea prăpastiei din cauza scăderii ratei natalităţii, potrivit BBC.

354 afișări
Imaginea articolului Criză în Japonia din cauza scăderii ratei natalităţii: „ţara este pe marginea prăpastiei”

Hepta /Zuma Press

Fumio Kishida, premierul Japoniei, spune că ţara sa este pe punctul de a nu mai putea funcţiona din cauza scăderii ratei natalităţii. Kishida a declarat că este vorba de „acum sau niciodată".

Se estimează că Japonia, cu o populaţie de 125 de milioane de locuitori, a avut anul trecut mai puţin de 800.000 de naşteri. În anii 1970, anual se năşteau peste două milioane de copii.

Problema este deosebit de gravă în Japonia, deoarece speranţa de viaţă a crescut în ultimele decenii, ceea ce înseamnă că există un număr din ce în ce mai mare de persoane în vârstă şi un număr tot mai mic de lucrători care să le susţină.

Japonia are a doua cea mai mare proporţie din lume de persoane în vârstă, aproximativ 28%, după micul stat Monaco, potrivit datelor Băncii Mondiale.

„Japonia se află pe punctul de a afla dacă putem continua să funcţionăm ca societate. Concentrarea atenţiei asupra politicilor privind copiii şi creşterea copiilor este o chestiune care nu poate aştepta şi nu poate fi amânată", a declarat Kishida în faţa parlamentarilor.

El a spus că doreşte ca guvernul să îşi dubleze cheltuielile pentru programele legate de copii. O nouă agenţie guvernamentală care să se concentreze pe această problemă va fi înfiinţată în aprilie, a adăugat el.

Guvernele japoneze au mai încercat să promoveze strategii similare, fără succes. În 2020, cercetătorii au estimat că populaţia Japoniei va scădea de la un vârf de 128 de milioane în 2017 la mai puţin de 53 de milioane până la sfârşitul secolului.

Japonia a continuat să implementeze legi stricte privind imigraţia, în pofida unor relaxări, dar unii experţi susţin că regulile ar trebui să fie relaxate şi mai mult pentru a contribui la combaterea îmbătrânirii societăţii sale.

Scăderea ratelor natalităţii este determinată de o serie de factori, inclusiv creşterea costurilor vieţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici