Over in France, east of Le Lavandou in the Var region, more than 150 mm of rain fell in a localised storm.
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) May 20, 2025
In Cavalière, streams have turned into raging torrents 👀pic.twitter.com/D8gwZN2b04
Situația provocată de furtunile și ploile torențiale care au afectat regiunea Var din sud-estul Franței revine treptat la normal. În stațiunea turistică Lavandou, intemperiile violente au provocat moartea a trei persoane, două dintre ele fiind prinse de viituri în propriul autoturism.
Însă, deși ploile s-au oprit, noroiul acoperă încă o mare parte din zonă, iar stațiunea de pe Coasta de Azur se confruntă cu probleme semnificative, scrie Le Monde.
Electricitatea a revenit miercuri, dar principala problemă este alimentarea cu apă, care nu va fi restabilită mai devreme de duminică deoarece stația de epurare este nefuncțională, au comunicat auoritățile locale.
Sursa citată a relatat cum locuitorii din Lavandou stăteau la coadă miercuri, în piața din localitate, pentru a primi sticle cu apă minerală sau pentru a lua apă de la o fântână publică încă funcțională, folosind vase mari, bidoane ori chiar cratițe. Pentru a le ușura situația, un camion cisternă cu 25.000 de litri de apă potabilă era așteptat să ajungă în stațiune după amiaza.
Circulația a fost reluată pe drumul județean care străbate țărmul, a explicat prefectura din Var, însă traficul se realizează în regim de circulație alternativă și exclusiv pentru vehiculele ușoare, camioanele fiind obligate să facă cale întoarsă. Pompierii și echipele de intervenție rămân active în zonă pentru a asigura siguranța și a sprijini comunitatea în eforturile de recuperare: „Cel puțin 25 de pompieri vor mai fi prezenți miercuri în zona Cavalière, pentru a inspecta zona, a scoate apa și a curăța noroiul acumulat”, au precizat pompierii din Var pentru France-Presse.
O masă de aer instabilă a provocat marți furtuni violente în sudul departamentului Var, inclusiv în localitățile Le Lavandou, Cavalière și Vidauban. În Cavalière, s-au înregistrat precipitații record, de până la 255,8 mm în doar trei ore, un fenomen extrem de rar. Ploile torențiale au condus la inundații rapide și devastatoare, cu râuri care au crescut cu până la 6 metri în doar două ore.
Pagubele provocate sunt considerabile: stația de epurare a fost distrusă, mai multe parcări s-au prăbușit, iar drumurile și podurile au fost grav avariate. Alimentarea cu apă a fost întreruptă, iar rețeaua electrică a fost grav afectată. Viiturile au provocat moartea a trei persoane.