Croaţia preia de la Finlanda preşedinţia rotativă semestrială a Uniunii Europene

Croaţia preia la 1 ianuarie preşedinţia rotativă semestrială a Uniunii Europene de la Finlanda, care a urmat preşedinţiei deţinute de România, mandatul întinzându-se pe o perioadă de şase luni, respectiv pănă pe data de 30 iunie 2020.

202 afișări
Imaginea articolului Croaţia preia de la Finlanda preşedinţia rotativă semestrială a Uniunii Europene

Croaţia preia de la Finlanda preşedinţia rotativă semestrială a Uniunii Europene

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este responsabilă de funcţionarea Consiliului Uniunii Europene. Se roteşte între statele membre ale UE la fiecare şase luni. Preşedinţia Consiliului nu este deţinută de o persoană individuală, ci este exercitată de guvernul unui stat membru.

Din 2009 statele care deţin preşedinţia lucrează în grupuri de trei, numite "triouri". Trioul stabileşte obiective pe termen lung şi pregăteşte o agendă comună pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei ţări îşi pregăteşte propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Trioul actual este alcătuit din preşedinţiile României (ianuarie-iunie 2019), Finlandei (iulie-decembrie 2019) şi Croaţiei (ianuarie-iunie 2020). Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene în 2019 a fost prima preşedinţie a Consiliului UE deţinută de România.

În luna aprilie, preşedintele Comisiei pentru afaceri economice şi monetare (ECON) a Parlamentului European, Roberto Gualtieri, a declarat că sub Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene "am reuşit să facem un lucru pe care mulţi îl credeau imposibil, şi anume am reuşit să finalizăm un număr uriaş de dosare legislative, care erau în pericol, pentru că nu mai aveam mult timp să le finalizăm şi erau foarte multe dosare importante deschise: Invest EU şi alte dosare foarte importante în domeniul serviciilor financiare".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
croaţia,
finlanda,
ue

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici