Crocodilul preistoric „regele mlaştinii” a fost descoperit în Australia

  • Oamenii de ştiinţă din Australia au identificat o nouă specie de crocodil preistoric pe care l-au botezat „regele mlaştinii”.
  • Crocodilul, estimat să cântărească 350 de kilograme, a fost capturat de gardieni la o capcană din Parcul Natural Flora River, o destinaţie turistică populară la sud-vest de oraşul Katherine.
  • Cercetătorii au identificat un astfel de crocodil gigant care a trăit acum aproximativ 2 milioane de ani, din fosile săpate, în anii 1980, în apropierea unui oraş numit Chinchilla.
8694 afișări
Imaginea articolului Crocodilul preistoric „regele mlaştinii” a fost descoperit în Australia

Crocodilul preistoric „regele mlaştinii” a fost identificat în Australia

Creatura preistorică, numită oficial ”Paludirex vincenti”, a măsurat mai mult de cinci metri lungime şi a dominat căile navigabile din sud-estul Queensland, potrivit unui comunicat al Universităţii din Queensland, publicat luni.

Acest crocodil a trăit acum aproximativ 2 milioane de ani, a declarat pentru PeerJ cercetătorul Jorgo Ristevski, doctorand la Şcoala de Ştiinţe Biologice UQ, potrivit CNN.

Specia poartă numele lui Geoff Vincent, care a găsit un craniu fosilizat al animalului preistoric. ”Paludirex” înseamnă regele mlaştinii în latină şi ”vincenti” îl onorează pe Vincent, potrivit lui Ristevski.

Cel mai mare crocodil viu, Crocodylus porosus, creşte la aproximativ aceeaşi dimensiune, „dar Paludirex avea un craniu mai larg şi mai greu, astfel încât s-ar fi asemănat cu un crocodil Indo-Pacific pe steroizi”, a spus Ristevski.

Specia a fost unul dintre prădătorii de top din Australia la vremea când a trăit şi ar fi putut să mănânce marsupiale preistorice uriaşe, potrivit comunicatului de presă.

Două specii de crocodil de mari dimensiuni - Crocodylus porosus şi Crocodylus johnstoni - trăiesc încă în Australia astăzi şi nu este clar de ce ”Paludirex vincenti” a dispărut.

„Dacă Paludirex vincenti a dispărut ca urmare a concurenţei cu specii precum Crocodylus porosus este greu de spus”, a declarat Steve Salisbury, lector superior la Şcoala de Ştiinţe Biologice şi supervizorul Ristevski la UQ.

„Alternativa este că a dispărut pe măsură ce climatul s-a uscat, iar sistemele fluviale pe care le locuia odată s-au contractat - în prezent investigăm ambele scenarii”, a afirmat.

În septembrie, un crocodil enorm de apă sărată, Crocodylus porosus, de 4,4 metri lungime, a fost prins la un punct turistic îndepărtat din teritoriul de nord al Australiei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici