Aleph News: Cronica unui deces anunţat. Moartea lui Prigojin este semn de forţă sau de instabilitate la Kremlin?

  • Evgheni Prigojin a murit la două luni de la rebeliunea mercenarilor Wagner.
  • Accidentul în care ar fi murit liderii mercenarilor Wagner a venit însă mai repede decât se aşteptau specialiştii în geopolitică.
  • Le Monde, despre moartea lui Prigojin: o dovadă suplimentară a instabilităţii, a opacităţii şi a evoluţiei din ce în ce mai haotice a acestei puteri.
593 afișări
Imaginea articolului Aleph News: Cronica unui deces anunţat. Moartea lui Prigojin este semn de forţă sau de instabilitate la Kremlin?

Aleph News: Cronica unui deces anunţat. Moartea lui Prigojin este semn de forţă sau de instabilitate la Kremlin?

Nimeni nu se îndoia că Vladimir Putin se va răzbuna, nu îi va ierta lui Evgheni Prigojin îndrăzneala de a se răzvrăti din 24 iunie. Accidentul în care ar fi murit liderii mercenarilor Wagner a venit însă mai repede decât se aşteptau specialiştii în geopolitică. Rusia nu vrea să confirme decesul lui Prigojin, o va face abia după rezultatele analizelor ADN. Şi, la aproape 24 de ore de la accident Kremlinul nu a avut nicio reacţie. Întrebarea pe care şi-o pun analiştii acum este: ce se întâmplă la Moscova, disparţia liderilor mercenarilor este semn de forţă sau de instabilitate? Şi, la fel de important: va mai avea cineva curajul să conteste puterea lui Putin?

Amânarea verdictului pentru Prigojin a fost necesară pentru ca armata Wagner să fie desfiinţată, scrie Le Monde. De aceeaşi părere este şi Tatiana Stanovaya, expert la Carnegie Russia Eurasia Center.

”Un Prigojin viu, fericit, în putere şi plin de idei era cu siguranţă o sursă continuă de ameninţare pentru autorităţi, întruchiparea umilirii politice a lui Putin”, spune Stanovaya, citată de The Guardian.

Faptul că eliminarea liderilor mercenarilor vine în acelaşi timp cu îndepărtarea generalului Serghei Surovkin, considerat aliatul lui Prigojin, este un alt semn al preluării controlului situaţiei de către Kremlin.

”Iată un creator de probleme eliminat, în ciuda imenselor servicii pe care le-a făcut în felul lui stăpânului de la Kremlin, mai ales prin salvarea armatei ruseşti în timpul iernii sau prin faptul că Wagner a aruncat carne de tun în bătălia pentru Bahmut. Domnul Putin va considera cu siguranţă dispariţia lui Prigojin şi a locotenenţilor lui drept o consilidare a puterii, pusă într-o poziţie foarte proastă de revolta din iunie. Ne putem imagina şi că lecţia va fi reţinută de către diferitele cercuri interesate de putere, chiar dacă sunt conştiente de metodele regimului şi de istoria lui, pentru a evalua riscurile. Este totuşi dificil să vedem în desfăşurarea rocambolescă a afacerii Prigojin un semn de întărire a autorităţii preşedintelui rus. Este, din contră, o dovadă suplimentară a instabilităţii, a opacităţii şi a evoluţiei din ce în ce mai haotice a acestei puteri, sufocată de dezastruoasa eroare de calcul a invadării Ucrainei.”, scriu jurnaliştii francezi.

A calculat Putin uciderea lui Prigojin?

Putin poate să fi decis că autoritatea lui Prigojin în PMC Wagner a fost deja suficient de subminată, iar compania însăşi este divizată şi slăbită, pentru a-l ameninţa cu probleme serioase, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

CITEŞTE ARTICOLUL COMPLET PE ALEPH NEWS

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici