CRONOLOGIE: Al-Qaida în Yemen, de la primul atentat în 1992 şi până în prezent

Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), considerată de SUA drept cea mai periculoasă organizaţie a reţelei extremiste în lume, a profitat de puterea centrală slabă din Yemen în urma insurecţiei populare din 2011 pentru a-şi consolida prezenţa în această ţară, în special în est şi sud.

372 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Al-Qaida în Yemen, de la primul atentat în 1992 şi până în prezent

CRONOLOGIE: Al-Qaida în Yemen, de la primul atentat în 1992 şi până în prezent (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

- 12 decembrie 1992: Primul atac cunoscut al Al-Qaida din Yemen împotriva unui hotel din Aden (sud), folosit de militarii americani în drum spre Somalia. Un yemenit şi un turist austriac sunt ucişi.

- 12 octombrie 2000: Şaptesprezece soldaţi americani sunt ucişi într-un atac sinucigaş al Al-Qaida împotriva distrugătorului USS Cole în portul Aden.

- 6 octombrie 2002: Atentat împotriva petrolierului francez Limburg în largul Mukalla, revendicat de Al-Qaida. Un marinar bulgar este ucis.

- 2 iulie 2007: Opt turişti spanioli şi doi yemeniţi sunt ucişi într-un atac cu maşină-capcană la situl arheologic Marib (la est de Sanaa).

- 17 septembrie 2008: Ambasada Statelor Unite este ţinta unui atentat comis cu ajutorul a două maşini-capcană: 19 morţi, dintre care şapte atacatori.

- ianuarie 2009: Aripile saudită şi yemenită ale Al-Qaida fuzionează, formând AQPA, după loviturile dure aduse reţelei în Arabia Saudită.

- 25 decembrie 2009: Un tânăr nigerian încearcă să detoneze în zbor un avion de linie american ce se deplasa pe ruta Amsterdam-Detroit. AQPA revendică incidentul.

- 5 noiembrie 2010: AQPA revendică trimiterea unor colete-capcană găsite la bordul unor avioane cargo cu destinaţia Statele Unite.

- 29 mai 2011: Sute de combatanţi care se declară membri ai "Susţinătorilor sharia" (Ansar al-sharia), numele sub care operează Al-Qaida în sud, preiau controlul în Zinjibar (Abyane, sud), apoi îşi extind controlul la alte sectoare ale provinciei, precum şi la cea vecină Shabwa. Cel puţin 230 de militari şi 50 de membri ai triburilor sunt ucişi în trei luni.

- 26 iulie 2011: Liderul AQPA Nasser al-Whaychi depune jurământul de credinţă faţă de Ayman al-Zawahiri, aflat la conducerea Al-Qaida de la moartea lui Osama ben Laden.

- 30 septembrie 2011: Imamul americano-yemenit Anwar Al-Awlaki, ce avea legături cu Al-Qaida, este ucis într-un raid aerian american.

- 14 octombrie 2011: Responsabilul de aripa mediatică a AQPA şi fiul imamului Awlaki sunt ucişi în raiduri.

- 25 februarie 2012: Un atentat, revendicat de Al-Qaida, vizează un palat prezidenţial din sud, provocând moartea a 26 de soldaţi, în ziua în care preşedintele Abd Rabbo Mansur Hadi a depus jurământul.

- 4 martie 2012: Un număr de 185 de militari şi 25 de atacatori sunt ucişi într-un atac asupra unei cazărmi din al-Kawd (sud).

- 18 martie 2012: Uciderea la Taez a unui american responsabil la Centrul internaţional de formare şi dezvoltare.

- 9-24 aprilie 2012: Cel puţin 222 de persoane, dintre care 183 de susţinători ai Al-Qaida, sunt ucise în jurul Loder (sud).

- 6 mai 2012: Un lider AQPA, Fahd al-Quso, este ucis într-un raid atribuit Statelor Unite.

- mai-iunie 2012: Armata lansează o ofensivă şi alungă Al-Qaida din fiefurile sale din provincia Abyane. Operaţiunea provoacă moartea a 560 de persoane.

- 4 octombrie 2012: Statele Unite adaugă pe lista "organizaţiilor teroriste străine" Ansar al-sharia. AQPA este considerată "organizaţie teroristă străină" din ianuarie 2010.

- 17 iulie 2013: AQPA confirmă moartea unui lider al său, sauditul Said al-Shihri, într-un raid american cu avion fără pilot. Autorităţile au anunţat în ianuarie că Shihri a "decedat în urma rănilor suferite în cadrul unei operaţiuni antiteroriste" în noiembrie, în nord.

- 4 august 2013: Dispozitivul de securitate este sporit în jurul ambasadelor occidentale din Sanaa, dintre care unele sunt închise, în urma unei alerte privind riscul unui atentat, lansate de Washington.

- 5 august 2013: Londra şi Parisul prelungesc închiderea ambasadei lor din Yemen.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici