CRONOLOGIE: Alipirea Crimeei la Rusia, o operaţiune care a durat două săptămâni

Crimeea a scăpat de sub controlul Ucrainei pentru a cere alipirea la Rusia în doar două săptămâni, între 27 februarie şi 16 martie, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestei operaţiuni.

445 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Alipirea Crimeei la Rusia, o operaţiune care a durat două săptămâni

CRONOLOGIE: Alipirea Crimeei la Rusia, o operaţiune care a durat două săptămâni (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

27 februarie

În zori, comandouri ale armatei ruse preiau controlul Parlamentului Crimeei la Simferopol.

Deputaţii aleg cu uşile închise noile autorităţi, proruse, şi anunţă organizarea unui referendum, la 25 mai pentru o mai mare autonomie a Crimeei în cadrul Ucrainei.

Noile autorităţi afirmă că au votat 61 dintre cei 64 de deputaţi prezenţi, din totalul de 100 câţi sunt în Parlament. Informaţia nu poate fi verificată, comandourile ruseşti interzicând intrarea în Parlament.

Populată în majoritate de rusofoni, Crimeea dispune în Ucraina de un statut de "regiune autonomă" din 1992. Ea a făcut parte din Rusia în perioada sovietică, înainte ca Nikita Hruşciov, el însuşi ucrainean, să o cedeze în 1954 Ucrainei.

1 martie

În timp ce comandourile ruseşti au luat poziţii în jurul instituţiilor locale şi aeroporturilor din Simferopol (capitala) şi Sevastopol (unde îşi are sediul Flota Rusă la Marea Neagră), noile autorităţi din Crimeea avansează pentru 30 mai data referendumului.

6 martie

Parlamentul local îi cere lui Vladimir Putin alipirea Crimeei la Rusia. Data referendumului este fixată în cele din urmă la 16 martie. Alegătorii vor trebui să aleagă între alipirea la Rusia sau o "autonomie net consolidată în cadrul Ucrainei".

Această a doua opţiune pare pur teoretică, având în vedere măsurile luate în aceeaşi zi de autorităţile locale: crearea unui Minister al Apărării şi a unor servicii secrete proprii Crimeei, avertizând forţele ucrainene staţionate în Crimeea că sunt de acum considerate "forţe de ocupaţie" şi vor fi tratate ca atare.

7 martie

Parlamentul rus asigură că va susţine "alegerea istorică" a Crimeei. "Dacă poporul Crimeei îşi exprimă voinţa pentru o alipire la Rusia noi vom susţine această decizie", declară Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei şi al treilea om în stat.

11 martie

Parlamentul Crimeei declară independenţa acestei regiuni pentru a permite integrarea sa în Federaţia Rusă.

16 martie

Crimeea se pronunţă prin referendum în privinţa alipirii sale la Rusia. Rezultatul votului nu lasă loc de îndoială.

Vladimir Putin va avea, în acest caz, două opţiuni: alipirea rapidă a Crimeei la Federaţia Rusă sau menţinerea ei ca o carte de rezervă pentru eventuale negocieri cu occidentalii şi chiar cu noua putere ucraineană pe care nu o recunoaşte în prezent.

Indiferent de situaţie, Crimeea se află deja de facto sub controlul Rusiei, iar o revenire a ei sub autoritatea Ucrainei pare în acest moment extrem de improbabilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici