CRONOLOGIE: Atacuri teroriste şi explozii produse la Moscova în ultimii 30 de ani

Moscova a fost afectată de numeroase atacuri teroriste şi explozii în ultimii 30 de ani, transmite postul de televiziune Russia Today în pagina electronică, prezentând o cronologie a acestora.

305 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Atacuri teroriste şi explozii produse la Moscova în ultimii 30 de ani

CRONOLOGIE: Atacuri teroriste şi explozii produse la Moscova în ultimii 30 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

ATACURI COMISE LA METROUL DIN MOSCOVA

8 IANUARIE 1977 - Primul atac terorist asupra reţelei de metrou. Un dispozitiv exploziv, ce conţinea bucăţi de metal, a provocat moartea a şapte persoane şi rănirea altor 37 între staţiile de metrou Izmailovskaia şi Pervomaiskaia pe tronsonul de metrou din nord-estul Moscovei. În aceeaşi zi au avut loc alte explozii la două magazine alimentare. Trei persoane au fost reţinute şi executate după ce au fost judecate.

20 APRILIE 1989 - Două dispozitive artizanale au fost descoperite şi dezamorsate, unul la staţia Pavelieţkaia din sudul Moscovei şi altul la Prospekt Mira din nord.

20 NOIEMBRIE 1991 - O explozie nesemnificativă a avut loc la staţia Prospekt Mira în momentul în care câţiva adolescenţi au aruncat o petardă pe peron. Incidentul nu s-a soldat cu răniţi.

11 IUNIE 1996 - Un dispozitiv explozibil artizanal, care a avut echivalentul a 400-500 de grame de TNT, a fost detonat între staţiile Tulskaia şi Nagatinskaia din sud. Patru persoane au murit şi 16 au fost rănite.

1 IANUARIE 1998 - O bombă artizanală a explodat pe linia portocalie la staţia Tretiakovskaia, în apropiere de centrul Moscovei. Trei persoane au fost rănite şi spitalizate.

8 AUGUST 2000 - O deflagraţie puternică produsă într-un pasaj de metrou la staţia Puşinskaia, din centrul Moscovei, a provocat moartea a 12 persoane şi rănirea altor 150. Un dispozitiv explozibil artizanal, care avea echivalentul a 800 de grame de TNT, a fost lăsat într-o geantă în apropierea unui chioşc.

6 FEBRUARIE 2001 - O explozie, care a avut loc la staţia Beloruskaia de pe tronsonul de nord-vest, nu s-a soldat cu victime.

6 FEBRUARIE 2004 - Circa 40 de persoane au fost ucise şi alte câteva sute rănite într-una din cele mai puternice explozii produse până la acel moment, între staţiile de metrou Paveleţkaia şi Avtozavodskaia, din sudul Moscovei. Explozibilul a avut echivalentul a patru kilograme de TNT. În urma acestui atac, a fost introdus sistemul de monitorizare video la metrou.

31 AUGUST 2004 - La staţia Rijskaia, o femeie kamikaze a comis un atentat terorist la intrarea în metrou. Zece persoane au fost ucise, inclusiv terorista şi complicele său, în vreme ce 50 de persoane au fost rănite. Complicele teroristei, Nikolai Kipkeev, era liderul unei grupări teroriste islamice şi era suspectat de implicare în două atacuri teroriste comise în 2004 la o staţie de autobuz din localitatea Voronej, din sudul Rusiei, potrivit anchetatorilor.

ATACURI CARE NU AU VIZAT METROUL DIN MOSCOVA

11 IULIE 1996 - O explozie a distrus un autobuz în Piaţa Puşkinskaya, din centrul Moscovei. Şoferul a suferit arsuri, în vreme ce alte cinci persoane au fost rănite uşor.

12 IULIE 1996 - O deflagraţie a avut loc la bordul unui troleibuz în Prospekt Mira, din zona central-nordică a oraşului, fiind rănite 28 de persoane.

10 NOIEMBRIE 1996 - Treisprezece persoane au murit din cauza unei explozii care a avut loc la cimitirul Kotliakovskoe, din sudul Moscovei. Şaptezeci de persoane au fost rănite în acest incident.

26 APRILIE 1999 - Un dispozitiv explozibil a distrus un lift din hotelul Inturist, fiind rănite 11 persoane.

31 AUGUST 1999 - O persoană a murit şi alte 40 rănite din cauza unei explozii survenite centrul comercial Ohotni Riad, din apropierea Pieţei Roşii.

13 SEPTEMBRIE 1999 - Explozii în lanţ au distrus un bloc situat pe strada Gurianova, din sud-estul Moscovei, provocând moartea a 106 de persoane, şi o altă clădire de pe strada Kaşirskoie Şose, din sudul Moscovei (124 de morţi). Peste 300 de persoane au fost rănite.

5 IULIE 2003 - Circa 20 de persoane au murit şi alte 50 au fost rănite în urma unei explozii de proporţii care a avut loc la un festival de muzică organizat în localitatea Tuşino, situată în sud-vestul Moscovei. O femeie kamikaze a detonat centura de explozibili pe care o avea asupra sa în apropierea casei de bilete.

23 OCTOMBRIE 2002 - Teroriştii ceceni au ocupat teatrul din strada Dubrovka, din sudul Moscovei. În urma unei operaţiuni antiteroriste, toţi agresorii au fost ucişi. În acest incident au murit 129 de persoane.

10 DECEMBRIE 2003 - Treisprezece persoane au fost rănite din cauza unui atac terorist comis de cinci femei, dotate cu dispozitive explozibile, la hotelul Naţional, situat în apropierea Pieţei Roşii.

13 AUGUST 2007 - O explozie a cauzat deraierea trenului Nevski Express care făcea legătura între Moscova şi Sankt Petersburg. Treizeci de persoane au fost rănite, iar doi bărbaţi originari din Caucazul de Nord au fost acuzaţi de producerea incidentului.

27 NOIEMBRIE 2009 - Patru vagoane aparţinând trenului Nevsku Express au deraiat pe ruta Mosova - Sankt Petersburg din cauza detonării unei bombe, care avea echivalentul a şapte kilograme de TNT. Douăzeci şi opt de persoane au fost ucise şi 95 au fost rănite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici