CRONOLOGIE: Filmul evenimentelor de la izbucnirea violenţelor în Ucraina

Ucraina s-a confruntat începând de marţi cu violenţe fără precedent la Kiev, unde au fost ucise aproape 80 de persoane, iar alte câteva sute au fost rănite, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor.

1359 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Filmul evenimentelor de la izbucnirea violenţelor în Ucraina

CRONOLOGIE: Filmul evenimentelor de la izbucnirea violenţelor în Ucraina (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

MARŢI, 18 FEBRUARIE:

- Un marş la care participă peste 20.000 de manifestanţi proeuropeni degenerează în confruntări cu forţele de ordine în apropierea Parlamentului, unde urma să fie dezbătută o reformă constituţională vizând limitarea puterilor preşedintelui.

- Forţe antirevoltă din cadrul Berkut, precedate de vehicule blindate echipate cu tunuri de apă, lansează un asalt cu scopul de evacua, seara, mii de contestatari adunaţi în Piaţa Independenţei (Maidan), ocupată de trei luni.

- La Liov (vest), aproximativ 5.000 de manifestanţi preiau controlul asupra unor clădiri oficiale şi depozite de armament.

MIERCURI, 19:

- După o noapte de violenţe, manifestanţi şi poliţişti se înfruntă la Maidan.

- O serie de ţări europene reclamă sancţiuni împotriva celor care se fac vinovaţi de reprimare, Parisul şi Berlinul condamnă "acte incalificabile şi inadmisibile".

ONU îndeamnă la efectuarea unei "anchete urgente şi independente", NATO ameninţă că va revizui cooperarea cu Kievul.

- În urma unei reuniuni cu opoziţia, preşedintele Viktor Ianukovici anunţă, seara, un "armistiţiu". Bilanţul confruntărilor, începând de marţi, se ridică la 26 de morţi, inclusiv zece poliţişti.

JOI, 20:

- Sute de manifestanţi radicali atacă, dimineaţa, un cordon de poliţişti, la Maidan, reluând controlul asupra pieţei. Forţele de ordine ripostează deschizând focul, cu gloanţe reale.

- Primarul Kievului, urmat de 12 deputaţi, părăsesc partidul la putere în semn de protest faţă de "baia de sânge", violenţele soldându-se cu cel puţin 60 de morţi, potrivit opoziţiei.

- La Bruxelles, miniştrii de Externe UE au ajuns, seara, într-o reuniune de criză, la un acord asupra unor sancţiuni ţintite, prin care să nu se acorde vize "celor care sunt pătaţi de sânge", în Ucraina, şi să le fie blocate averile. Washingtonul ameninţă, Ottawa extinde sancţiunile.

- Trei miniştri de Externe - din Franţa, Polonia şi Germania - se întâlnesc în mai multe rânduri cu Ianukovici şi lideri ai opoziţiei. Negocierile se prelungesc în noaptea de joi spre vineri, în prezenţa reprezentantului Kremlinului.

VINERI, 21:

- Cu puţin înainte de ora locală 16.00 (şi ora României), preşedintele Ianukovici şi oficialii opoziţiei semnează, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord privind o ieşire din criză, care oferă concesii majore opoziţiei, inclusiv alegeri prezidenţiale anticipate în decembrie, formarea unui guvern de coaliţie în zece zile şi o reformă constituţională până la alegeri.

- Deputaţii dezbat o reformă constituţională care reduce puterile preşedintelui.

- Adjunctul şefului Statului Major al armatei demisionează în semn de protest faţă de tentative de implicare a armatei în conflict.

SÂMBĂTĂ, 22:

- Parlamentul adoptă o rezoluţie privind "eliberarea imediată" a opozantei Iulia Timoşenko. După ce este eliberată, ea pleacă spre Maidan, la Kiev. "Dictatura s-a prăbuşit", proclamă fostul premier pe site-ul formaţiunii sale.

- Preşedintele Viktor Ianukovici dă asigurări că nu demisionează şi denunţă o "lovitură de stat". El este suţinut imediat de Rusia. Preşedintele Parlamentului anunţă, câteva ore mai târziu, că Ianukovici a încercat să părăsească ţara, cu destinaţia Moscova, dar că a fost împiedicat. El s-ar afla în regiunea Doneţk (est).

- Deputaţii stabilesc pentru 25 mai data alegerilor prezidenţiale anticipate, destituindu-l, de facto, pe Victor Ianukovici, din funcţie. "Preşedintele Ianukovici nu-şi mai îndeplineşte funcţiile", se precizează în rezoluţia respectivă.

DUMINICĂ, 23:

- Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov este ales preşedinte interimar al ţării. Deputaţii îşi acordă termen până marţi să formeze un guvern de uniune naţională.

- Partidul Regiunilor al lui Ianukovici îl critică dur pe fostul preşedinte, afirmând că este "responsabil pentru evenimentele tragice".

- Statele Unite, Franţa, Germania şi Rusia îndeamnă la respectarea unităţii teritoriale a ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici