CRONOLOGIE: Filmul evenimentelor în cazul atacurilor de la Ottawa

Un bărbat a deschis focul, miercuri dimineaţă, asupra unui militar la Memorialul naţional de război, iar ulterior cel puţin 20 de focuri de armă au fost trase în Parlamentul Canadei, incidentele soldându-se cu moartea atacatorului şi a unui militar, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor.

1554 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Filmul evenimentelor în cazul atacurilor de la Ottawa

CRONOLOGIE: Filmul evenimentelor în cazul atacurilor de la Ottawa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- miercuri, ora locală 9.52 (16.52, ora României): Un bărbat deschide focul asupra unui militar în faţa Memorialului naţional de război de la Ottawa. Acest militar, grav rănit în atacul de la Memorial, a murit ulterior la spital.

- 9.55: Zeci de focuri de armă sunt trase la sediul Parlamentului din Canada. Într-o înregistrare video difuzată ulterior, se aude un zgomot puternic înainte de intervenţia poliţiştilor.

- 10.00: Poliţia este plasată în stare de alertă, după informaţii privind un posibil "al doilea atacator activ" în Parlament.

- 10.04: Martorii afirmă că atacatorul care a deschis focul la Memorial se îndreaptă spre Parlament.

- 10.12: Sediul Parlamentului a fost oficial închis.

- 10.25: Jandarmeria Regală din Canada cere populaţiei să nu se apropie de sediile deputaţilor şi senatorilor canadieni.

- 10.37: Premierul Stephen Harper este evacuat din Parlament şi transportat spre o locaţie sigură. În momentul atacurilor, el participa la o reuniune săptămânală a Partidului Conservator.

- 10.40: Liderii celor două principale partide de opoziţie, Thomas Mulcair (de stânga) şi Justin Trudeau (din partea Partidului Liberal), de asemenea, au fost evacuaţi din Parlament.

- 10.40: Poliţia avertizează că "un bărbat înarmat se află în continuare în libertate", iar Biroul premierului este informat că "în apropierea Parlamentului pot fi mai mulţi atacatori".

- 10.53: Poliţia cere populaţiei "să nu se apropie de acoperişurile şi geamurile clădirilor din centrul oraşului şi să evite întreaga zonă".

- 11.20: Poliţia confirmă moartea unui atacator la Parlementul canadian.

- 11.45: Un ministru anunţă că un militar rănit de gloanţe la Memorialul naţional de război a murit din cauza rănilor suferite.

- În jurul orei 12.15: Comandamentul aerospaţial nord-american (NORAD) este plasat în stare de alertă, intensificând măsurile de securitate în spaţiul americano-canadian.

- 13.50: Preşedintele american, Barack Obama, a discutat la telefon cu premierul Stephen Harper, anunţă Casa Albă.

- 14.15: "Operaţiunea este în curs de desfăşurare", informează poliţia, care încearcă să stabilească "identitatea suspecţilor".

- 14.30: Premierul canadian, Stephen Harper, condamnă un "atac josnic" comis la Ottawa.

- În jurul orei 17.00, autorul atacului armat comis miercuri în Parlamentul de la Ottawa a fost identificat ca fiind Michael Zehaf-Bibeau, un canadian în vârstă de 32 de ani, considerat de serviciile de informaţii drept "călător cu grad ridicat de risc" şi căruia recent i-a fost retras paşaportul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici