CRONOLOGIE: Principalele atentate din Turcia începând din 1982. Atacul de sâmbătă, cel mai sângeros

Atentatul soldat cu 86 de morţi şi 186 de răniţi sâmbătă, la Ankara, este cel mai sângeros din istoria modernă a Turciei, relatează AFP în pagina online, prezentând o cronologie a principalelor atacuri începând din 1982 şi până în prezent.

3223 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele atentate din Turcia începând din 1982. Atacul de sâmbătă, cel mai sângeros

CRONOLOGIE: Principalele atentate din Turcia începând din 1982. Atacul de sâmbătă, cel mai sângeros

- 7 august 1982 - Explozia unei bombe, urmată de un atac armat, la aeroportul din Ankara, s-a soldat cu 11 morţi şi 63 de răniţi. Atentatul a fost revendicat de Asala (Armata secretă armeană pentru eliberarea Armeniei).

- 6 septembrie 1986 - 22 de morţi (plus doi terorişti) într-un atentat împotriva sinagogii Neve Shalom din Istanbul, revendicat de Jihadul Islamic.

- 25 decembrie 1991 - Explozibili şi sticle incendiare au fost lansate asupra unui magazin situat în partea europeană a Istanbulului, provocând moartea a 17 persoane şi rănirea altor 23. Operaţiunea este atribuită Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), principala grupare rebelă kurdă.

- 13 martie 1999 - 12 morţi într-un atentat cu bombă incendiară asupra unui centru comercial din Istanbul, revendicat de PKK, care ulterior a dezminţit.

- 15 şi 20 noiembrie 2003 - Patru atentate sinucigaşe cu maşină-capcană la Istanbul, vizând două sinagogi, consulatul britanic şi banca britanică HSBC, s-au soldat cu 63 de morţi, între care consulul general britanic, şi sute de răniţi. Atentatele sunt revendicate de o celulă turcă a reţelei Al-Qaida.

- 12 septembrie 2006 - Explozia prematură a unei bombe, în apropierea unei staţii de autobuz din centrul oraşului Diyarbakir (sud-est), a ucis zece persoane, între care şapte copii. Rebelii kurzi au negat orice implicare.

- 27 iulie 2008 - Două atentate cu bombă s-au soldat cu 17 morţi şi 115 răniţi la Istanbul. PKK a fost acuzat de autorităţi că a comis atacurile.

- 11 februarie 2013 - Un atentat la postul de trecere a frontierei din Civelgozu (sud-est) s-a soldat cu 17 morţi.

- 11 mai 2013 - Un dublu atentat s-a soldat cu 52 de morţi la Reyhanli, un oraş din sudul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria.

- 20 iulie 2015 - Un atentat la Suruc, în apropiere de frontiera siriană, s-a soldat cu 33 de morţi şi 100 de răniţi, între care tineri militanţi ai cauzei kurde. Acesta este atribuit de autorităţi grupării Stat Islamic, dar declanşează un şir de represalii ale gherilei kurde contra forţelor de ordine turce, acuzate că nu protejează populaţia locală.

- 10 octombrie 2015 - Cel puţin 86 de persoane au fost ucise şi 186 rănite, în două explozii produse lângă gara centrală din Ankara, în timp ce numeroase persoane se adunaseră pentru a participa la o manifestaţie pentru pace, cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici