Cuba: Fidel Castro, devansat în alegeri de fratele său

Liderul cubanez Fidel Castro a fost devansat în alegeri de fratele său, Raul Castro, căruia i-a încredinţat conducerea ţării, potrivit rezultatelor scrutinului legislativ din Cuba, publicate miercuri.

1 afișare
Imaginea articolului Cuba: Fidel Castro, devansat în alegeri de fratele său

Liderul cubanez Fidel Castro

Fidel Castro, care nu a mai apărut în public în urma unei operaţii la stomac în urmă cu un an şi jumătate, a primit 98,3 la sută din voturi la alegerile de la 20 ianuarie, în circumscripţia pe care o reprezintă în Santiago, al doilea oraş important al Cubei.

Preşedintele în exerciţiu, Raul Castro, a câştigat însă 99,4 la sută din voturi în circumscripţia sa, din aceeaşi provincie estică, cel mai mare procentaj din ţară.

Cuba, unul dintre puţinele state comuniste rămase în lume, va trece printr-un moment decisiv la 24 februarie, când Adunarea Naţională trebuie să stabilească dacă Fidel Castro va continua să fie lider al statului sau se va retrage după aproape jumătate de secol în această funcţie.

În iulie 2006, o operaţie la stomac în urma unei afecţiuni care nu a fost dezvăluită l-a determinat pe Fidel Castro să încredinţeze guvernarea ţării fratelui său, pentru prima dată de la preluarea puterii în urma revoluţiei din 1959. De atunci el a fost văzut doar în înregistrări video şi fotografii, arătând slăbit şi fragil.

Castro şi-a menţinut deschise opţiunile candidând la Adunarea Naţională, dar a sugerat recent într-un articol de presă că s-ar putea retrage din funcţia de şef al statului.

Votul nu este obligatoriu în Cuba, însă 96,9 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot au participat la alegerile de luna aceasta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici