Cuba s-ar putea confrunta cu o criză a energiei electrice după ce Statele Unite au impus noi sancţiuni Venezuelei

Guvernul de la Havana a solicitat companiei de stat care produce energie electrică să îşi reducă producţia, după ce Statele Unite au impus sancţiuni pentru companiile care transportă petrol din Venezuela către Cuba, mişcare ce amplifică criza economică din statul comunist, potrivit Reuters.

870 afișări
Imaginea articolului Cuba s-ar putea confrunta cu o criză a energiei electrice după ce Statele Unite au impus noi sancţiuni Venezuelei

Cuba s-ar putea confrunta cu o criză a energiei electrice după ce Statele Unite au impus noi sancţiuni Venezuelei

Potrivit publicaţiei Invasor, deţinută de Partidul Comunist, producţia de energie electrică ar urma să fie redusă cu 10% pentru ca statul să poată să facă economie de petrol. Cantităţile de petrol alocate companiei producătoare de electricitate au început să fie reduse începând din 2016, însă sectorul rezidenţial şi serviciile de bază nu au fost afectate până acum. Cu toate acestea, situaţia s-ar putea schimba, notează Invasor.

Peste 95% din energia electrică din Cuba este produsă în termocentrale, cu ajutorul petrolului.

„Ne aflăm într-o situaţie critică, iar dacă în anumite momente ale zilei cantitatea de petrol alocată va fi epuizată, atunci va fi nevoie să oprim anumite capacităţi de producţie”, a anunţat aceeaşi publicaţie, care a adăugat că momentan nu sunt programate întreruperi de energie electrică.

În luna martie, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva companiilor şi navelor care transportă petrol din Venezuela către Cuba. Până acum, Cuba asigura o serie de servicii medicale în Venezuela în schimbul petrolului, iar Reuters notează că sancţiunile americane vor produce probleme serioase Havanei, întrucât lipsa resurselor financiare va îngreuna achiziţiile de petrol din alte surse.

Situaţia economică a Cubei s-a înrăutăţit în ultimii ani, după ce exporturile de nichel şi zahăr ale ţării au scăzut. Comerţul exterior al Havanei a scăzut cu 25% în perioada 2013-2017, iar situaţia de criză în care se află aliatul său strategic, Venezuela, a dus la o scădere a economiei cubaneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici