Cum a explicat un republican Holocaustul. Declaraţia a stârnit reacţia promptă a unei organizaţii evreieşti

Un candidat republican la alegerile legislative din noiembrie în Statele Unite a fost criticat miercuri pentru că a explicat genocidul armean şi Holocaustul prin reglementarea armelor, care le-ar fi împiedicat, conform acestuia, pe victime să se apere.

499 afișări
Imaginea articolului Cum a explicat un republican Holocaustul. Declaraţia a stârnit reacţia promptă a unei organizaţii evreieşti

Samuel Wurzelbacher (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Samuel Wurzelbacher, cunoscut mai bine sub numele de "Joe instalatorul" (Joe the plumber) în timpul campaniei prezidenţiale din 2008, a riscat această explicaţie într-un clip electoral care îl arată împuşcând fructe şi legume.

"În 1911, Turcia a implementat reglementarea armelor. Din 1915 în 1917, 1,5 milioane de armeni incapabili să se apere, au fost exterminaţi", comenta o voce "în fundal".

"În 1939, Germania a implementat reglementarea armelor. Între 1939 şi 1945, şase milioane de evrei şi şapte milioane de alte persoane, incapabile să se apere, au fost exterminate", continuă vocea. Wurzelbacher se întoarce atunci către cameră şi proclamă "Iubesc America".

"Joe instalatorul", candidat în Ohio (nord), a devenit celebru în 2008 când l-a atacat faţă în faţă pe Barack Obama înainte ca acesta să fie ales preşedinte. El s-a transformat într-o personalitate pentru dreapta populistă, mereu prompt să apere dreptul americanilor de a deţine arme fără alte obstacole.

O organizaţie evreiască, Anti-Defamation League, a denunţat apropierea făcută de candidatul american.

"A invoca Holocaustul în dezbaterea politică şi a sugera că uciderea sistematică a şase milioane de evrei şi a milioane de alte persoane de către regimul nazist este consecinţa reglementării armelor este profund şocant", a declarat pentru AFP Deborah Lauter, un responsabil al asociaţiei.

Pe Twitter, republicanul a revenit asupra polemicii asigurând că nu a vrut niciodată să spună că legislaţia asupra armelor a provocat genocide. Apoi, acesta a asigurat că Hitler a scris în "Mein Kampf" că programul său nu ar fi aplicabil dacă cetăţenii nu ar fi dezarmaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici