Cum a folosit un agent al serviciilor secrete chineze LinkedIn pentru a spiona ţintele sale americane

  • Jun Wei Yeo era un student ambiţios şi proaspăt înscris la doctorat în Singapore când a fost recrutat de serviciile de informaţii chineze, în 2015.
  • Bărbatul a lucrat ca agent al guvernului chinez între 2015 şi 2019.
  • Jun Wei Yeo a folosit LinkedIn pentru a contacta potenţialele ţinte susceptibile să aibă acces la informaţii secrete.
  • Jun Wei Yeo a fost arestat când a intrat în SUA, în 2019.
2669 afișări
Imaginea articolului Cum a folosit un agent al serviciilor secrete chineze LinkedIn pentru a spiona ţintele sale americane

Cum a folosit un agent al serviciilor secrete chineze LinkedIn pentru a-şi îndeplini sarcinile

Cercetările lui Jun Wei Yeo pentru lucrarea sa de doctorat au vizat politica externă chineză. Astfel, el urma să descopere de îndată cum puterea te face influent. După prezentarea lucrării sale, la Beijing, în 2015, Jun Wei, cunoscut şi sub numele de Dickson, a fost, conform documentelor prezentate de instanţa americană, abordat de mai multe persoane care spuneau că vor să-l plătească pentru a oferi „rapoarte şi informaţii politice“. Ulterior, ei ar fi specificat exact ceea ce doreau: „scuttlebutt“ - zvonuri şi cunoştinţe privilegiate. În scurt timp şi-a dat seama că erau agenţi de la serviciile de informaţii chineze, dar a rămas în contact cu aceştia. I s-a cerut, prima dată, să se concentreze asupra ţărilor din Asia de Sud-Est, dar mai târziu, interesul lor s-a îndreptat către guvernul SUA, scrie BBC.

Aşa a pornit Dickson Yeo pe drumul său, spre a deveni un agent chinez - unul care a ajuns să utilizeze reţeaua socială LinkedIn pentru o companie falsă de consultanţă şi să „se acopere“ arătându-se un student curios pentru a ademeni ţintele sale americane.

Cinci ani mai târziu, vineri, pe fondul tensiunilor profunde dintre SUA şi China şi a represiunii Washingtonului asupra spionilor de la Beijing, Yeo a pledat vinovat într-un tribunal american recunoscând că a fost un „agent ilegal al unei puteri străine“. Tânărul de 39 de ani riscă acum cu până la 10 ani de închisoare.

Cum a folosit LinkedIn pentru a-şi atinge obiectivele

Yeo şi-a făcut „relaţii“ folosind LinkedIn, reţeaua socială adesea folosită pentru locuri de muncă de peste 700 de milioane de oameni. Platforma a fost descrisă ca un „site de reţea profesională“ în documentele instanţei. Te întrebi de ce? Fostii angajaţi guvernamentali şi militari nu se sfiesc să posteze public detalii despre istoricul carierelor lor pe reţeaua socială, pentru a obţine locuri de muncă în sectorul privat. Aceasta prezintă o potenţială mină de aur pentru serviciile de informaţii străine.

Unele dintre ţintele pe care Yeo le-a găsit prin intermediul LinkedIn au fost puse să scrie rapoarte pentru „consultanţa“ sa, care avea acelaşi nume ca o firmă deja proeminentă. Acestea au fost apoi trimise la contactele sale chineze. În găsirea unor astfel de contacte, Yeo a fost ajutat de un aliat invizibil - algoritmul LinkedIn. De fiecare dată când Yeo se uita la profilul cuiva, acesta sugera o nouă serie de contacte cu experienţă similară de care ar putea fi interesat. Yeo a descris asta ca fiind „inepuizabil“.

Folosirea LinkedIn nu este surprinzătoare, a spus Matthew Brazil, co-autorul „Chinese Communist Espionage: An Intelligence Primer“. „Cred că multe servicii de informaţii la nivel mondial îl folosesc probabil pentru a căuta surse de informaţii. Pentru că este în interesul tuturor celor care se află pe LinkedIn să îşi pună toată cariera acolo, pentru ca toată lumea să o vadă - este un instrument neobişnuit de valoros“, a spus el. „Este o versiune modernă a tradecraft-ului clasic, într-adevăr“, a mai spus Matthew.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici