Cum situaţia din Ucraina ar putea duce la o cădere a guvernului de la sud de Dunăre. Bulgaria din nou în pragul unei crize politice

  • Partidul Socialist Bulgar (BSP), cu un trecut pro-rus, a avertizat că va părăsi coaliţia de guvernare dacă parlamentul decide să trimită arme în Ucraina.
  • Bulgaria şi Ungaria sunt singurele ţări membre NATO care nu au trimis până acum ajutor militar Ucrainei.
  • O plecare a Partidul Socialist Bulgar, care deţine peste 25 de locuri în Parlament, ar lăsa guvernul fără o majoritate şi ar putea scufunda ţara de la Sud de Dunăre într-o nouă criză politică.
5138 afișări
Imaginea articolului Cum situaţia din Ucraina ar putea duce la o cădere a guvernului de la sud de Dunăre. Bulgaria din nou în pragul unei crize politice

Cum situaţia din Ucraina ar putea duce la o cădere a guvernului de la Sud de Dunăre. Bulgaria din nou în pragul unei crize politice

Bulgaria care a avut mai multe runde de alegeri anul trecut are la conducere o coaliţie formată din patru partide: "Schimbarea continuă" şi "Bulgaria democratică", care sunt pro-europene şi pro-NATO; Partidul Socialist Bulgar, partid cu un trecut pro-rus, şi partidul populist "Există un astfel de popor".

O plecare a Partidul Socialist Bulgar, ce este al doilea ca marime din coaliţie, ar putea arunca Bulgaria într-o nouă criză politică. Actuala coaliţie s-a format greu după o serie de runde de alegeri fără rezultat şi după compromisuri mari.

"BSP susţine orice ajutor acordat Ucrainei fără furnizarea de arme şi muniţii letale. Aceasta este o linie roşie şi suntem recunoscători partenerilor noştri pentru că respectă această poziţie responsabilă. Nu o facem doar pentru noi şi nu atât de mult din cauza convingerilor noastre, ci pentru că noi credem că este în interesul Bulgariei să fie prudentă şi moderată", a declarat deputatul şi fostul ministru de externe Christian Vigenin potrivit Euroactiv.

Potrivit lui Vigenin, în faţa unor ameninţări reale la adresa securităţii care "nu sunt atât de mult militare, cât legate de riscul pentru aprovizionarea cu energie şi economie", guvernul trebuie să ia măsurile necesare pentru a păstra stabilitatea internă şi prestigiul internaţional.

Socialiştii susţin că este în interesul Bulgariei ca guvernul să furnizeze Ucrainei arme deoarece o astfel de mişcare ar duce la îngrijorări şi tensiuni inutile.

Cu toate acestea, analiştii spun că adevăratul motiv al poziţiei Partidul Socialist Bulgar este faptul că partidul începe să piardă sprijin din cauza partidului naţionalist pro-rus  Vazrazhdane care are poziţii mult mai radicale şi ciupeşte din electoratul tradiţional al socialiştilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici