Cursa planetelor - Saturn l-a depăşit pe Jupiter la numărul de sateliţi naturali. Câte luni are acum gigantica planetă cu inele?

Descoperirea a încă 62 de luni face ca Saturn să deţină în total 145 de sateliţi naturali şi să-l bată din nou pe Jupiter.

700 afișări
Imaginea articolului Cursa planetelor - Saturn l-a depăşit pe Jupiter la numărul de sateliţi naturali. Câte luni are acum gigantica planetă cu inele?

NASA

Scurta, dar glorioasă domnie a lui Jupiter, planeta cu cele mai multe luni din sistemul nostru solar, s-a încheiat săptămâna trecută, când oamenii de ştiinţă au confirmat descoperirea a încă 62 de luni noi care orbitează Saturn.

Saturn, gigantica planetă gazoasă cu cele mai mari inele, are acum 145 de luni confirmate. 

La începutul acestui an, Jupiter avea 95 de luni descoperite şi confirmate.

Saturn este acum prima şi singura planetă din sistemul solar cu peste 100 de luni cunoscute, potrivit cercetătorilor de la Universitatea British Columbia.

Echipa de cercetători internaţionali au folosit date de la telescopul din Mauna Kea, Hawaii, între 2019 şi 2021, şi astfel, lunile au fost depistate. 

Toate cele 62 de luni nou detectate sunt „luni neregulate”, ceea ce înseamnă că au orbite îndepărtate, eliptice în jurul planetei lor gazdă şi adesea se mişcă retrograd – sau în direcţia opusă rotaţiei lui Saturn.

Multe dintre aceste luni mici, ciudate, se adună împreună în orbite retrograde similare, sugerând că ar fi putut proveni dintr-o altă lună-mamă mai mare care s-a destrămat cu milioane de ani în urmă, susţin cercetătorii.

Se aşteaptă ca lunile noi să fie recunoscute la sfârşitul acestei luni de către Uniunea Astronomică Internaţională, un grup de peste 12.000 de oameni de ştiinţă responsabil, printre altele, cu desemnarea corpurilor cereşti.

Jupiter nu a putut fi contactat pentru comentarii, a conchis pe ton ironic publicaţia LiveScience

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici