Curtea Penală Internaţională lansează o anchetă privind crime comise în Cisiordania şi Fâşia Gaza / Israelul se opune

  • Curtea Penală Internaţională lansează o investigaţie privind crime comise în Cisiordania şi Fâşia Gaza.
  • Guvernul Israelului: "Este un exemplu de antisemitism şi ipocrizie."
  • Autoritatea Palestiniană salută investigaţia Curţii Penale Internaţionale.
236 afișări
Imaginea articolului Curtea Penală Internaţională lansează o anchetă privind crime comise în Cisiordania şi Fâşia Gaza / Israelul se opune

Foto: Profimedia

Curtea Penală Internaţională a anunţat, miercuri, iniţierea unei investigaţii în cazul crimelor comise în teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fâşia Gaza, dar Guvernul Israelului a transmis că se opune anchetei.
 
"Confirm iniţierea unei anchete a Biroului procurorului Curţii Penale Internaţionale privind situaţia din Palestina. Ancheta vizează crime care intră în competenţa instanţei care ar fi fost comise după data de 13 iunie 2014", a anunţat procurorul general al CPI, Fatou Bensouda, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
 
"Decizia lansării unei investigaţii a fost luată după analiza preliminară minuţioasă efectuată de Biroul meu timp de aproape cinci ani. În această perioadă, conform politicii stabilite de Biroul procurorului, au avut loc contacte cu părţile implicate şi au fost schimburi fructuoase de idei cu reprezentanţi guvernamentali palestinieni şi israelieni", afirmă Fatou Bensouda.
 
Curtea Penală Internaţională a stabilit în februarie că are competenţă penală în Fâşia Gaza şi în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est.
 

"Este un exemplu de antisemitism şi ipocrizie", a reacţionat Biroul premierului israelian în execiţiu, Benjamin Netanyahu, conform cotidianului Times of Israel.

În schimb, Autoritatea Palestiniană a salutat iniţiativa. "Este un pas mult-aşteptat care ajută în efortul îndelungat al Palestinei pentru justiţie şi tragere la răspundere, piloni indispensabili ai păcii pe care o caută şi o merită poporul palestinian", a transmis Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene, conform site-ului Ynetnews.com.

Cotidianul Times of Israel notează că palestinienii au cerut începerea investigaţiei pe 13 iunie 2014 pentru a nu acoperi uciderea de către islamişti palestinieni a trei adolescenţi israelieni răpiţi în zona Gush Etzion din Cisiordania. Cei trei adolescenţi, Eyal Yifrach, Gilad Shaer şi Naftali Fraenkel, au fost răpiţi şi asasinaţi pe 12 iunie 2014. Serviciile de securitate israeliene au arestat aproximativ 350 de palestinieni în cursul operaţiunii de căutare a adolescenţilor, iar cinci indivizi au fost ucişi. Ulterior, în iulie 2014, Israelul a intervenit militar în Fâşia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul organizaţiei islamiste Hamas.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici