Curtea Supremă a Venezuelei a anulat decizia referitoare la revenirea ţării în Tratatul Interamerican de Asistenţă Reciprocă

Curtea Supremă a Venezuelei a anulat vineri decizia Parlamentului, condus de opoziţie, de revenire a ţării în Tratatul Interamerican de Asistenţă Reciprocă (TIAR), acord care ar fi oferit cadrul legal pentru o eventuală intervenţie militară în ţara sud-americană, informează France 24.

655 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă a Venezuelei a anulat decizia referitoare la revenirea ţării în Tratatul Interamerican de Asistenţă Reciprocă

Curtea Supremă a Venezuelei a anulat decizia referitoare la revenirea ţării în Tratatul Interamerican de Asistenţă Reciprocă

Instanţa Supremă, formată din judecători loiali regimului Nicolas Maduro, a decis că hotărârea Parlamentului de la Caracas nu are nicio bază legală.

Fostul preşedinte al ţării, Hugo Chavez, a decis în 2012 retragerea ţării din TIAR, pact de apărare care include 17 ţări, printre care şi Statele Unite ale Americii.

Marţi, liderul opoziţiei, Juan Guaido, a declarat că revenirea Venezuelei în acest tratat ar permite ca ţara să restabilească „alianţe internaţionale” pentru „protejarea şi apărarea poporului şi suveranităţii Venezuelei”.

France 24 notează că Instanţa Supremă de la Caracas a anulat toate deciziile luate de Parlament din 2016 până în prezent.

Venezuela se află într-o criză politică majoră începând din luna ianuarie, când Juan Guaido s-a autoproclamat ca fiind preşedinte interimar în locul lui Nicolas Maduro. El îi solicita lui Maduro să îşi dea demisia şi să permită organizarea de alegeri anticipate. Guaido este susţinut de peste 50 de state, inclusiv majoritatea membrilor TIAR.

Tratatul privind înfiinţarea TIAR a fost ratificat iniţial de 23 de state a începutul Războiului Rece, însă cinci dintre acestea au părăsit organizaţia în 2012, în timp ce Mexicul s-a retras în 2004.

Taguri:
venezuela,
tiar,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici