Curtea Supremă din Madrid a dispus arestarea a doi lideri separatişti catalani

Curtea Supremă din Madrid a dispus arestarea a doi lideri separatişti catalani, acuzaţi că au desfăşurat activităţi ilegale în legătură cu referendumul de independenţă din 1 octombrie, relatează site-ul BBC News.

1523 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă din Madrid a dispus arestarea a doi lideri separatişti catalani

Curtea Supremă din Madrid a dispus arestarea a doi lideri separatişti catalani

Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, care conduc grupuri separatiste proeminente, au fost plasaţi în arest fără posibilitatea de cauţiune pe durata investigaţiei pentru instigare împotriva ordinii sociale din Spania.

Principala acuzaţie care a fost adusă împotriva celor doi este organizarea unui protest la 20 septembrie, pe durata căruia mai mulţi participanţi au blocat accesul gărzii civile într-o clădire din Barcelona, capitala regiunii Catalonia, şi au distrus mai multe vehicule.

Într-un clip video înregistrat înainte de a fi reţinut, Jordi Cuixart le-a transmis separatiştilor "să nu-şi piardă niciodată speranţa, pentru că oamenii din Catalonia şi-au câştigat dreptul la un viitor mai bun".

În urma acestei decizii a instanţei, mai multe proteste au fost organizate în Catalonia, iar guvernul central de la Madrid este acuzat de cenzură. Carles Puigdemont, şeful executivului regional al Cataloniei, a reacţionat prin intermediul contului de Twitter, susţinând că "Spania încarcerează liderii societăţii civile din Catalonia pentru că au organizat demonstraţii paşnice; din păcate, există prizonieri politici din nou".

Ministrul spaniol de Justiţie, Rafael Catala, a precizat că reţinerea celor doi lideri separatişti catalani este o chestiune judiciară, "pentru o infracţiune care a fost comisă", nu una politică.

Luni, Josep Lluis Trapero, şeful Poliţiei din Catalonia (Mossos d'Esquadra), a fost plasat sub control judiciar, în contextul în care este acuzat de instigare la acţiuni în favoarea independenţei.

Guvernul Spaniei intenţionează să prea controlul asupra regiunii Catalonia, în contextul în care şeful Guvernului catalan, Carles Puigdemont, a oferit un răspuns ambiguu privind independenţa regiunii. Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituţiei Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici