Cutremur cu magnitudinea 7,2 în Insulele Solomon

Un seism cu magnitudinea 7,2 a avut loc luni în largul insulelor Solomon, situate în sud-vestul Pacificului, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS).

97 afișări
Imaginea articolului Cutremur cu magnitudinea 7,2 în Insulele Solomon

Cutremur cu magnitudinea 7,2 în Insulele Solomon (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit USGS, seismul s-a produs luni la ora locală 09.36 (00.36, ora României). Cutremurul s-a produs în mare, la o adâncime de 30 de kilometri, la circa o sută de kilometri de oraşul Gizo.

Un prim seism a afectat regiunea la ora 08.48 (duminică, 23.48, ora României), la 143 de kilometri sud-sud-est de Gizo, al doilea oraş ca mărime al arhipelagului insulelor Solomon, cu 6.000 de locuitori.

Nu a fost declanşată nici o alertă pentru tsunami de către Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific.

Pe insula Rendova, situată în apropiere de Gizo, câteva locuinţe s-au prăbuşit dar nu au fost semnalate alte pagube, a declarat Julian Makaa, din cadrul serviciului naţional de catastrofe naturale.

"Cutremurul a provocat un val mic şi câteva persoane au fost uşor rănite în timp ce fugeau panicate de pe litoral", a adăugat el.

Regiunea Gizo se află la 360 de kilometri vest-nord-vest de capitala Honiara, pe insula Guadalcanal, unde locuitorii au resimţit seismul, care nu a produs pagube.

Centrul de alertă pentru tsunami a anunţat că "seismele de o asemenea importanţă pot provoca tsunami locale, putând fi devastatoare de-a lungul coastelor situate pe o rază de o sută de kilometri de epicentru".

Potrivit Observatorului australian Geoscience, mişcarea telurică cu o magnitudine de şapte grade a survenit probabil la circa 80 de kilometri de primul teritoriu locuit.

"Este vorba despre un seism important, care ar putea provoca un tsunami local, dar nu va provoca probabil un tsunami de proporţii", a declarat seismologul australian Clive Collins.

Cel puţin 500 de case distruse sau avariate

Cel puţin 500 de case au fost distruse sau avariate de seism, au anunţat serviciile de interveţie, citate de AFP.

Mai multe mii de persoane ar putea să fi rămas fără adăpost, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului naţional pentru catastrofe naturale, la finalul unui zbor de recunoaştere.

Un bilanţ exact va putea fi stabilit doar după o evaluare a pagubelor pe teren.

"Aproximativ 500 de case au fost afectate, dar nu toate au fost distruse complet", a declarat Julian Makaa, purtătorul de cuvânt al servicului naţional pentru catastrofe naturale.

Cutremurul a cauzat rănirea uşoară a câtorva persoane.

Insulele Solomon sunt afectate frecvent de cutremure. În aprilie 2007, un seism cu magnitudinea de 8 grade a ucis peste 50 de persoane şi a lăsat numeroase persoane fără locuinţe. În Gizo, cele mai multe din chei au fost distruse de valul seismic produs ulterior.

La 29 septembrie, în regiune a avut loc un cutremur puternic, urmat de un tsunami ce a provocat moartea a 186 de persoane în Samoa şi în Tonga.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici