Video Cutremur cu magnitudinea 7,8 în provincia chineză Sichuan

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 s-a produs luni în provincia Sichuan din China, la mai puţin de 100 de kilometri de capitala provinciei, Chengdu, a anunţat pe site-ul său Institutul geofizic american (USGS).

547 afișări
Sute de persoane se află sub ruinele a două uzine chimice care s-au prăbuşit după cutremurul produs luni în provincia chineză Sichuan, informează agenţia China Nouă.

Aproximativ 6.000 de persoane au fost evacuate, dar din uzine s-au scurs 80 de tone de amoniac lichid.

Autorităţile de la Beijing au anunţat moartea a mii de persoane în urma cutremurului care a avut loc luni în provincia Sichuan (sud-vest).

Presa oficială evocă cifra de 5.000 de morţi şi aproximativ 10.000 de răniţi. În plus, unda seismică a provocat prăbuşirea a opt şcoli şi a unui spital. Între 3.000 şi 5.000 de persoane au murit în districtul autonom Beichuan Qiang, după seismul de 7,8 grade pe scara Richter.

Sute de persoane se află sub ruinele mai multor şcoli şi fabrici din Shifang, prăbuşite în urma cutremurului.

Acesta este cel mai puternic cutremur produs în China în ultimii 32 de ani, după seismul din 1976, soldat cu moartea a 300.000 de oameni.

Aproximativ 900 de adolescenţi sunt sub ruinele unei şcoli din oraşul Dujiangya (provincia Sichuan). "Unii dintre elevi încearcă să iasă singuri, alţii strigă după ajutor", informează China Nouă.

La faţa locului au sosit echipele de intervenţie, care au reuşit să scoată zeci de elevi. Potrivit autorităţilor locale, în acelaşi oraş s-a prăbuşit şi un spital.

Autorităţile au confirmat moartea a cinci copii şi rănirea altor 120 la două şcoli primare din oraşul Chongqing. Alţi 19 elevi şi profesori sunt sub dărâmături.

Institutul american de Geofizică a anunţat că principalul cutremur a avut loc la ora 6.28 GMT (9.28 ora României).

Cel puţin 45 de persoane au murit în capitala provinciei, Chengdu, iar 600 au fost rănite, 58 fiind în stare gravă.

Epicentrul seismului a fost localizat în districtul muntos Wenchuan, dar unda telurică a fost resimţită în întreaga Chină şi chiar până îan Thailanda.

Zece persoane au murit şi 14 au fost grav rănite în regiunea Gansu, iar o fetiţă de cinci ani şi-a pierdut viaţa căzând într-un lac din provincia Yunnan.

Premierul Wen Jiabao a sosit în provincia Chengdu, iar preşedintele Hu Jintao a ordonat mobilizarea voluntarilor pentru a ajuta la eforturile de salvare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici