Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Nicaragua, soldat cu un mort şi 33 de răniţi

Preşedintele Nicaragua, Daniel Ortega, a decretat cod roşu vineri, după ce un seism puternic cu magnitudinea de 6,2, produs joi în apropiere de Managua, s-a soldat cu un mort şi 33 de răniţi şi a privat capitala de electricitate şi conexiune telefonică.

82 afișări
Imaginea articolului Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Nicaragua, soldat cu un mort şi 33 de răniţi

Cutremur cu magnitudinea de 6,1 în Nicaragua, soldat cu 14 răniţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui bilanţ provizoriu, seismul s-a soldat cu 33 de răniţi, dintre care trei se află în stare gravă, în timp ce 822 de locuinţe au fost distruse sau avariate.

Preşedintele Ortega a anunţat instituirea codului roşu şi a explicat că decizia este justificată de faptul că "seismul a provocat pagube ample în zonă". Capitala Managua a rămas în întuneric mai multe ore după producerea seismului.

"Mii de familii şi-au pierdut casele, sau locuinţele lor au fost grav avariate", a adăugat preşedintele Nicaragua, care a dat ordin să fie închise şcolile în cartierele din Managua şi Leon.

Cele mai afectate sunt oraşele Nagarote şi Mateare, situate la nord-vest de Managua şi Momotombo, a anunţat anterior directorul Centrului naţional de prevenire a dezastrelor din Nicaragua (SINAPRED), Guillermo Gonzalez.

Aproape 400 de replici au fost înregistrate în urma seismului, dintre care numeroase având magnitudinea cuprinsă între 4 şi 5.

Acest cutremur, pe falia lanţului vulcanic din Nicaragua, a fost resimţit şi în Salvador, Honduras şi în nordul statului Costa Rica.

Seismul s-a produs joi, în jurul orei 17.27 (vineri, 02.27, ora României), iar epicentrul s-a situat la distanţa de apoximativ 20 de kilometri nord de Managua, în apropierea vulcanului Apoyeque, la o adâncime de zece kilometri, potrivit USGS.

Anterior, două seisme cu magnitudinea de 8,2 şi 7,8 au lovit succesiv, la începutul lui aprilie, extremitatea nordică a Chili, declanşând alerte de tsunami ridicate rapid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici