CUTREMUR cu magnitudinea de 7,7 în largul Canadei. Alerta de tsunami pentru Hawaii a fost ridicată

Autorităţile canadiene au lansat, sâmbătă seara, o alertă de tsunami după un "seism major" cu magnitudinea de 7,7 produs în largul coastei de vest a ţării, a anunţat Ministerul Resurselor Naturale.

3503 afișări
Imaginea articolului CUTREMUR cu magnitudinea de 7,7 în largul Canadei. Alerta de tsunami pentru Hawaii a fost ridicată

Cutremur cu magnitudinea de 7,7 în largul Canadei şi alertă de tsunami

UPDATE 13:40 - Alerta de tsunami pentru Hawaii a fost ridicată

"Potrivit tuturor datelor de care dispunem, ameninţarea de tsunami s-a redus (...) şi nu ar trebui să mai crească", a anunţat Centrul de alertă în caz de tsunami în Pacific.

UPDATE 11:00 - Tsunami provocat de seismul din Canada a ajuns în Hawaii

Tsunami provocat de cutremurul din Canada a ajuns în Hawaii (Statele Unite), în noaptea de sâmbătă spre duminică (duminică, ora României), a anunţat un oficial de la centrul de alertă în caz de tsunami, relatează AFP.

"Tsunami este aşeptat să ajungă chiar în acest moment", a precizat Gerard Fryer, geofizician la acest centru. "Ajunge în momentul în care vorbim", a adăugat el.

Imaginile difuzate de televiziune din insula Oahu arată valuri relativ mici care se îndreaptă spre plajele din Hawaii.

Dar Gerad Fryer a avertizat locuitorii că nu trebuie să se lase înşelaţi de aparenţe. "Primul val nu este niciodată cel mai mare", a declarat el. Valurile următoare ar putea fi mult mai puternice şi ar putea provoca indundaţii.

"Dacă valurile sunt mari, va dura şase sau şapte ore" înainte de a putea ridica alerta, a adăugat specialistul.

UPDATE 10:40 - Aproximativ 80.000 de persoane trăiesc în zonele vizate de evacuare din Hawaii

"Oamenii pleacă din zonă, traficul este într-o oarecare măsură congestionat. Nu am avut prea mult timp la dispoziţie aşa cum a fost cu alte avertizări de tsunami, iar aceasta a venit în cursul nopţii, ceea ce a încetinit procesul într-o oarecare măsură", a declarat pentru CNN Shelly Kunishige de la Apărarea Civilă a statului Hawaii.

UPDATE 10:10 - Trei valuri seismice de mici dimensiuni

Cel puţin trei valuri seismice au lovit coasta provinciei canadiene British Columbia, după cutremurul cu magnitudinea de 7,7 produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în apropiere de Haida Gwaii, relatează postul de televiziune CBC News în pagina electronică.

Valurile nu au provocat pagube, dar numeroase persoane au fost evacuate în Haida Gwaii şi Port Edward, în apropiere de Prince Rupert. Oficialii susţin că nu este clar pentru moment care este numărul total al acestora.

Kelly Kryzanowski de la Centrul de Management al Situaţiilor de Urgenţă din British Columbia a declarat că un centru de evacuare a fost instalat în Haida Gwaii.

"În unele zone s-au produs pene de curent. Există probleme şi cu reţeaua de telefonie. Nu avem nicio informaţile privind producerea unor pagube", a declarat Kryzanowski.

Dennis Sinnott de la Institutul Canadian pentru Ştiinţa Oceanică a declarat că un val de 69 de centimetri a fost înregistrat în largul Insulei Langara la nord-est de Haida Gwaii. Un alt val de 55 de centimetri a lovit Winter Harbour pe coasta de nord-est a Insulei Vancouver, în timp ce un altul de 12 centimetri a fost înregistrat în Tofino, pe coasta de vest a Insulei Vancouver. 

Situaţia "pare să se stabilizeze", a declarat Sinnot. "Aceasta nu înseamnă că nu vom avea un alt val mic", a adăugat el.

În timp ce gradul de alertă de tsunami a fost redus în British Columbia, atenţia se îndreaptă spre Hawaii, unde primul val este aşteptat în jurul orei 08.28 GMT (10.28 ora Românie).

UPDATE 09:00 - Mai multe localităţi au fost evacuate după cutremurul din largul Canadei

Mai multe localităţi canadiene au fost evacuate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma alertei de tsunami declanşate după un "cutremur major" cu magnitudinea de 7,7 produs în largul coastei de vest a ţării.

UPDATE 08:30 - Un tsunami ameninţă Hawaii

Un tsunami ameninţă Hawaii (Statele Unite), a anunţat duminică centrul de alertă în caz de tsunami.

"Un tsunami s-a format şi ar putea provoca pagube de-a lungul coastei tuturor insulelor statului Hawaii", adaugă centrul.

"Trebuie luate măsuri de urgenţă pentru protejarea vieţilor oamenilor şi a bunurilor", potrivit centrul. 

Tsunami ar urma să ajungă în Hawaii duminică la ora 08.28 GMT (10.28 ora României).

UPDATE 08:20: "Alerta este în vigoare pentru zonele de coastă din British Columbia până în Alaska, între nordul insulei Vancouver şi Cap Decision în Alaska (la 137 de kilometri sud-est de Sitka)", a declarat ministerul într-un comunicat, cerându-le locuitorilor din zonele vizate să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale privind o eventuală evacuare către zonele mai înalte.

Cutremurul s-a produs la ora 03.04 GMT (05.04 ora României) în regiunea arhipelagului Haida Gwaii (fostele insule ale Reginei-Charlotte). Acesta a fost resimţit în partea de nord a provinciei British Columbia, inclusiv în Prince Rupert, Quesnel şi Houston, a pecizat ministerul, care susţine că nu a primit nicio informaţie privind producerea unor victime sau pagube materiale.

Potrivit institutului american de geofizică USGS, epicentrul cutremurului a fost localizat la 139 de kilometri sud de oraşul Masset.

Cutremurul a fost urmat de cel puţin nouă replici cu magnitudine mult mai mică decât cea a seismului iniţial, relatează CNN.

Insulele Haida Gwaii sunt un arhipelag format din aproximativ 150 de insule situate în largul British Columbia şi sunt locuite de aproximativ 5.000 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici