Cutremurul din Turcia: Speranţele de a găsi supravieţuitori se diminuează de la o oră la alta

Speranţele de a găsi supravieţuitori după cutremurul din Turcia se diminuează de la oră la oră la Van, unde echipele de salvare nu reuşesc să găsească decât cadavre.

725 afișări
Imaginea articolului Cutremurul din Turcia: Speranţele de a găsi supravieţuitori se diminuează de la o oră la alta

Cutremurul din Turcia: Speranţele de a găsi supravieţuitori se diminuează de la o oră la alta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"I-am găsit leagănul", afirmă, copleşit, un bărbat în vârstă de 34 de ani în faţa unei clădiri de şapte etaje care s-a prăbuşit. Nepotul său, în vârstă de nouă luni, zace alături de tatăl lui printre dărâmături, la fel ca alte aproximativ 20 de persoane încă blocate printre ruine.

"Dacă vrea Dumnezeu, va fi găsit în viaţă", a declarat el, fără să înceteze să îi fixeze pe membrii echipelor de salvare care au scos deja şapte cadavre din clădire.

La aproape 48 de ore de la cel mai puternic cutremur produs în Turcia după 1999, aproximativ 100 de cadavre au fost scoase de sub dărâmăturile clădirilor din Van, reşedinţa provinciei cu acelaşi nume, situată la doar 19 kilometri sud-vest de epicentrul seismului cu magnitudinea de 7,2.

"Am extras astăzi cadavrul unui cuplu care a murit îmbrăţişat", povesteşte, emoţionat, unul dintre membrii echipelor de salvare.

Acest lucru s-a întâmplat la scrut timp după ce au fost descoperite trupurile neînsufleţite ale unei mame şi fiicei sale care încercaseră să se refugieze în spatele canapelei lor.

În opinia echipelor de salvare, nu există îndoială că bilanţul ar fi fost mai mare dacă seismul nu s-ar fi produs duminică la ora 13.41 (13.41 ora României), când multe persoane erau plecate de acasă.

Luni seara, bilanţul provizoriu al cutremurului era de 272 de morţi şi peste 1.300 de răniţi.

"Speranţa de a găsi supraviţuitori s-a micşorat acum", oftează Emrah Erbek, un tânăr în vârstă de 23 de ani, voluntar ca alte câteva zeci. "Am muncit fără încetare de 48 de ore", a declarat el, cu hainele murare de praf şi noroi.

Familia sa este nevătămată. Dar "toţi aceşti oameni care locuiau în clădire erau prietenii mei", a declarat el, arătând dărâmăturile, unde echipamente grele încearcă să ridice blocurile de beton.

Puţin mai departe, supravieţuitorii încearcă să se încălzească în jurul unui foc de lemne aprins în cea de-a doua noapte de frig glacial, dominată de teama de replici. Meteorologii au anunţat ninsoare pentru miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici