Damascul avertizează SUA: O intervenţie militară în Siria nu va fi în niciun caz un picnic. Rusia consideră că o intervenţie străină ar fi o "tragică eroare"

Regimul Bashar Al-Assad avertizează Statele Unite că o intervenţie militară în Siria ar crea "o minge de foc care va cuprinde întregul Orient Mijlociu", în timp ce Rusia a lansat un apel la moderaţie.

3020 afișări
Imaginea articolului Damascul avertizează SUA: O intervenţie militară în Siria nu va fi în niciun caz un picnic. Rusia consideră că o intervenţie străină ar fi o "tragică eroare"

Damascul avertizează SUA: O intervenţie militară în Siria nu va fi în niciun caz un picnic. Rusia consideră că o intervenţie străină ar fi o "tragică eroare" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O intervenţie militară în Siria nu va fi în niciun caz un picnic. Ar crea reacţii adverse şi o minge de foc care ar cuprinde întregul Orient Mijlociu", a declarat Omran Zoabi, ministrul sirian al Informaţiilor, citat de agenţia oficială SANA.

Rusia a lansat un apel la moderaţie în cazul crizei siriene, considerând că o intervenţie militară străină ar fi o "tragică eroare".

De asemenea, Moscova a îndemnat opoziţia siriană să permită accesul inspectorilor ONU în zona unde a avut loc atacul.

"Facem un apel ferm spre cei care evocă posibilitatea unei intervenţii militare în Siria înainte de rezultatul anchetei ONU. Ar fi o tragică eroare", a comunicat Ministerul rus de Externe.

Echipa de experţi a Naţiunilor Unite va începe luni ancheta în cazul presupusului atac cu arme chimice de la Damasc.

Regimul Bashar Al-Assad a autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona de la periferia Damascului unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice. "Astăzi, la Damasc, a fost încheiat un acord între Guvernul sirian şi Naţiunile Unite, în timpul vizitei Înaltului reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane; acordul va permite echipei de experţi a ONU, condusă de profesorul Aake Sellström, să investigheze acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice în provincia Damasc Acordul intră în vigoare imediat", a comunicat Ministerul sirian de Externe.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică, duminică, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august.

Regimul sirian şi forţele opoziţiei se acuză reciproc de presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la periferia Damascului. O echipă de experţi ONU se află la Damasc, dar avea nevoie de aprobarea regimului sirian pentru a efectua o anchetă în acest caz. Atacul a avut loc într-un cartier al Damascului aflat sub controlul insurgenţilor.

Regimul islamist de la Teheran, principalul aliat regional al Damascului, a avertizat Statele Unite că depăşirea "liniei roşii" printr-o eventuală intervenţie miliară în Siria va genera "consecinţe dure".

Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista "o ripostă importantă" dacă se va demonstra că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că armata americană este pregătită să intervină împotriva regimului sirian, precizând însă că nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens.

Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, pe 21 august, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc. Regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice.

Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internaţională, a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici