Danemarca va începe instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16

Guvernul Danemarcei spune că a început antrenamentul piloţilor ucraineni pe avioane F-16 şi că retragerea flotei de avioane de luptă americane învechite a ţării scandinave a fost devansată cu doi ani.

330 afișări
Imaginea articolului Danemarca va începe instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16

Danemarca va începe instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16

Guvernul Danemarcei a declarat luni că a început pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 şi că retragerea flotei de avioane de luptă americane învechite a ţării scandinave a fost devansată cu doi ani.
 
Avioanele de vânătoare de înlocuire, F-35, vor fi operaţionale până în 2025, a declarat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen. Iniţial, trecerea era planificată pentru 2027.
 
Lund Poulsen a precizat că Danemarca, membră NATO, "a luat măsura de a începe un efort de pregătire şi perfecţionare pentru piloţii ucraineni".
 
"Vom analiza, de asemenea, dacă ar trebui să facem o donaţie concretă Ucrainei de avioane de luptă daneze F-16 şi câte ar trebui să fie", a spus el.
 
Piloţii ucraineni trebuie să petreacă între şase şi opt luni de pregătire înainte ca o eventuală donaţie de avioane F-16 daneze să devină realitate, a declarat Lund Poulsen pentru televiziunea daneză DR, relatează ABC News.
 
"Acest lucru nu înseamnă că nu se poate lua o decizie înainte. Dar avioanele F-16 vor rămâne în Danemarca până în 2024", a spus Lund Poulsen.
 
Danemarca a comandat 27 de avioane de luptă F-35A, care vor înlocui avioanele F-16, vechi de peste 40 de ani, dintre care Danemarca are 30 de avioane operaţionale. Trecerea la avioanele F-35A Joint Strike Fighter va avea loc de la sfârşitul anului 2023 până la sfârşitul anului 2025.
 
Ucraina a cerut de mult timp avioane de luptă occidentale pentru a o ajuta să reziste invaziei ruseşti la scară largă, care a început în februarie 2022. Iniţial reticente, SUA şi alte ţări NATO au fost de acord recent să permită piloţilor ucraineni să primească pregătire pentru a se antrena pe avioane de luptă F-16, deşi niciuna nu s-a angajat încă să predea vreun avion.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici