Datoriile Marii Britanii faţă de UE ar putea ajunge până la 100 de miliarde de euro, după Brexit/ UPDATE Negociatorul şef al UE: Londra trebuie să-şi achite "angajamentele financiare"

Obligaţiile financiare ale Marii Britanii faţă de Uniunea Europeană după Brexit ar putea ajunge până la 100 de miliarde de euro, în urma noilor cereri ale statelor membre, potrivit site-ului ziarului The Independent.

5584 afișări
Imaginea articolului Datoriile Marii Britanii faţă de UE ar putea ajunge până la 100 de miliarde de euro, după Brexit/ UPDATE Negociatorul şef al UE: Londra trebuie să-şi achite "angajamentele financiare"

Datoriile Marii Britanii faţă de UE ar putea ajunge până la 100 de miliarde de euro, după Brexit

UPDATE 13:40 David Davis: Marea Britanie doreşte un "acord generos" pentru rezidenţii UE după Brexit

Intenţia Londrei în ceea ce priveşte negocierile privind situaţia după Brexit a cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie este de a le acorda drepturi similare cu cele de care beneficiază şi în acest moment, a declarat David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, potrivit BBC News online.

"Avem intenţia să obţinem o înţelegere generoasă, aproape exact ce au în acest moment, iar cetăţenii britanici vor beneficia de acelaşi lucru", a declarat Davis într-un interviu.

Ministrul a declarat că este important să se ajungă cât mai curând la un acord privind drepturile viitoare ale cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie şi ale britanicilor care locuiesc în ţări din Blocul comunitar, întrucât incertitudinile în acest sens provoacă anxietate în rândul populaţiei.

Pe de altă parte, cotidianul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) relata că premierul Theresa May i-ar fi spus lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, că problema cetăţenilor UE din Marea Britanie ar putea fi rezolvată foarte simplu dacă aceştia ar fi trataţi precum cetăţenii din ţări terţe.

Juncker ar fi replicat că ar fi o problemă majoră, întrucât cetăţenii UE se bucură în acest moment de o serie de drepturi speciale şi ar fi necesară o discuţie aprofundată despre o serie de detalii, cum ar fi asigurările de sănătate.

UPDATE 12:42 Negociatorul şef al UE pentru Brexit: M.Britanie trebuie să-şi achite "angajamentele financiare"

Marea Britanie trebuie să-şi achite "angajamentele financiare" ce decurg din apartenenţa la UE, a declarat Michel Barnier, negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, care a avertizat că negocierile nu vor fi rapide şi fără probleme, informează The Associated Press.

Oficialul european a mai declarat că Londra trebuie să soluţioneze chestiunea obligaţiilor financiare pentru a putea demara negocierile pe tema viitoarelor legături între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Oficialul a declarat că "Marea Britanie trebuie să depună eforturi susţinute" în aceste negocieri, sugerând că părţile implicate au doar aproximativ 16 luni pentru a ajunge la un acord.

"Timpul este scurt, foarte scurt", a avertizat Barnier, care a precizat că nu este ostil Marii Britanii, iar discuţiile nu sunt o metodă de pedepsire a Londrei.

"Nu este o pedeapsă, nici nu este vreo taxă de ieşire. Uniunea (Europeană) şi Regatul Unit au angajamente comune. Au obligaţii referitoare la finanţarea de programe şi proiecte", a declarat oficialul european.

"Obiectivul nostru în prima fază va fi să ajungem la un acord cu Marea Britanie privind o metodologie riguroasă pentru a calcula aceste obligaţii", a precizat el.

Barnier a mai avertizat şi asupra "iluziilor că procedura de Brexit nu va avea un impact material în vieţile noastre sau că negocierile pot fi finalizate rapid şi fără probleme. Nu este cazul acum".

Recent, David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, a declarat că Marea Britanie nu va plăti obligaţii financiare în valoare de 100 de miliarde de euro pentru a ieşi din Uniunea Europeană, după ce publicaţia Financial Times a indicat că UE ar putea solicita Regatului Unit să plătească până la 100 de miliarde de euro.

Guvernul Theresa May vrea un acord cu Uniunea Europeană post-Brexit, dar obţinerea acestuia va depinde de respectarea de către Marea Britanie a libertăţilor fundamentale comunitare - libertatea circulaţiei persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalului. Theresa May a semnalat că ar putea finaliza negocierile cu UE fără ajungerea la un acord. Negocierile propriu-zise cu Marea Britanie pe tema Brexit vor începe abia după instalarea noului guvern de la Londra, rezultat în urma scrutinului anticipat din 8 iunie, a transmis preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Barnier a declarat că în următoarele luni se va concentra pe discutarea a trei chestiuni: situaţia după Brexit a celor aproximativ cinci milioane de cetăţeni afectaţi de acest eveniment, obligaţiile financiare ale Londrei faţă de UE şi problemele referitoare la frontiera Marii Britanii cu Irlanda.

David Davis: Marea Britanie nu va plăti UE obligaţii financiare în valoare de 100 miliarde de euro

Marea Britanie nu va plăti obligaţii financiare în valoare de 100 de miliarde de euro pentru a ieşi din Uniunea Europeană, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David David, informează Reuters.

David Davis a făcut această declaraţie după ce publicaţia Financial Times a dezvăluit în cadrul unui articol suma pe care Blocul comunitar ar putea-o solicita Marii Britanii pentru Brexit.

Potrivit Financial Times, care cita o proprie analiză a noilor cereri solicitate de Franţa şi Germania, suma pe care UE ar putea-o solicita statului britanic ar putea ajunge până la 100 de miliarde de euro.

”Nu vom plăti 100 de miliarde de euro. Ceea ce trebui să facem este să discutăm în detaliu care ne sunt drepturile şi obligaţiile”, a declarat Davis pentru un canal britanic de televiziune.

Acesta a adăugat de asemenea că Guvernul britanic nu a primit până acum din partea UE nicio estimare a obligaţiilor financiare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici