David Davis respinge ideea că Marea Britanie va fi un "stat vasal" Uniunii Europene în perioada de tranziţie post-Brexit

Parlamentarul conservator Jacob Rees-Mogg i-a transmis ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, că Marea Britanie va fi un "stat vasal" în perioada de tranziţie post-Brexit în cazul în care va accepta jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, scenariu negat de către membrul Guvernului, relatează site-ul The Guardian.

510 afișări
Imaginea articolului David Davis respinge ideea că Marea Britanie va fi un "stat vasal" Uniunii Europene în perioada de tranziţie post-Brexit

David Davis respinge ideea că Marea Britanie va fi un "stat vasal" Uniunii Europene în perioada de tranziţie post-Brexit

În cadrul unei şedinţe a comisiei pentru Brexit din Camera Comunelor, Rees-Mogg l-a întrebat pe Davis: "Dacă la 30 martie 2019, Marea Britanie se va afla sub jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, va accepta noi reguli privind Piaţa Unică şi va contribui la bugetul european, atunci nu vom fi un stat vasal?".

Ministrul britanic a replicat: "Dacă aşa ar sta lucrurile pentru totdeauna, răspunsul meu probabil ar fi da, dar răspunsul este nu, având în vedere perioada scurtă de timp. Puteţi să-i spuneţi cum vreţi acestei situaţii, dar nu suntem un stat vasal".

Parlamentarul conservator a subliniat că "este greu să ne gândim la un alt precedent în lume în care o naţiune independentă a adoptat hotărârile unei instanţe străine superioare, fără a avea vreun judecător la acea instanţă".

David Davis a precizat că sunt şanse mici ca UE să implementeze legi noi pe durata perioadei de tranziţie post-Brexit, dar poziţia sa a fost catalogată drept "slabă" de către Jacob Rees-Mogg, colegul său de partid.

Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit - menită să atenueze ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, în martie 2019, şi să ofere claritate şi siguranţă companiilor şi cetăţenilor - să se încheie până la 31 decembrie 2020.

Executivul UE consideră că "nu ar trebui să fie luate decizii preferenţiale în această perioadă", iar Marea Britanie va continua să participe la Uniunea Vamală şi la Piaţa Unică. O altă directivă pe care Comisia Europeană vrea să o implementeze în acordul de tranziţie cu britanicii este că "se vor aplica toate instrumentele şi structurile de reglementare, bugetare, de supraveghere, de justiţie ale Uniunii, inclusiv competenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici