David Petraeus: Iranul şi SUA au interese comune în Afganistan

Iranul are cu Statele Unite şi aliaţii săi un interes comun în îmbunătăţirea situaţiei din Afganistan şi ar putea face parte dintr-un efort regional în acest sens, a sugerat, joi, generalul David Petraeus, şeful operaţiunilor americane în Afganistan şi Irak.

37 afișări
Imaginea articolului David Petraeus: Iranul şi SUA au interese comune în Afganistan

David Petraeus: Iranul şi SUA au interese comune în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Soluţionarea conflictului din Afganistan cere "o strategie regională care să cuprindă Pakistanul, India, statele din Asia Centrală, chiar şi China şi Rusia şi, de asemenea, la un moment dat, Iranul", a apreciat generalul, într-o conferinţă organizată de Centrul de reflexie Institute of Peace.

"Există un interes comun între Afganistan, coaliţia (forţelor străine din Afganistan) şi Iran, care nu ţine cont de puternicele conflicte de interese", a subliniat generalul, afirmând că lasă "aceste elemente de abordare regională diplomaţilor şi liderilor politici".

Aproximativ 70.000 de militari ai NATO şi ai coaliţiei militare sub comandament american sunt în mobilizaţi în ţară, pentru a susţine guvernul proamerican de la Kabul în faţa rebeliunii talibanilor, care a câştigat teren în ultimii doi ani.

Statele Unite, care au rupt relaţiile lor diplomatice cu Teheranul de treizeci de ani, acuză Iranul că dezvoltă un program nuclear în scopuri militare.

Preşedintele ales, Barak Obama, a anunţat că doreşte să creeze o diplomaţie "dură dar directă" cu Iranul.

"Iranienii nu vor să vadă Afganistanul încăpând pe mâinile mişcărilor sunnite extremiste, ca talibanii, şi nu doresc nici să vadă că se înrăutăţeşte problema drogurilor", a explicat generalul Petraeus.

Afganistanul este cel mai mare producător de opiu mondial, dintre care cea mai mare parte este transformată în heroină, care este exportată în alte ţări, printre care Iranul.

"Ei doresc, de asemenea, o dezvoltare a comerţului" cu vecinii afgani, a subliniat generalul american.

Dar "aceştia pot face viaţa grea forţelor afgane şi ale coaliţiei", a afirmat el, referindu-se la interceptarea ocazională în Afganistan de armament de provenienţă iraniană.

Generalul Petraeus a subliniat şi importanţa Pakistanului, stat învecinat, în orice abordare a problemei afgane.

"Afganistanul şi Pakistanul au devenit una şi aceeaşi problemă, iar calea de urmat în Afganistan nu este completă fără o strategie care să includă şi să ajute Pakistanul", a dat asigurări acesta.

Zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, de cealaltă parte a frontierei cu Afganistanul, sunt considerate refugii ale insurgenţilor afgani şi aliaţilor acestora din reţeaua al-Qaida.

Liderul operaţiunilor al-Qaida în Pakistan şi adjunctul său au fost ucişi acolo "în cursul săptămânii trecute", a declarat, joi, pentru AFP, un oficial american din domeniul luptei împotriva terorismului, sub acoperirea anonimatului.

"Nimic nu este uşor în Afganistan, iar lucrurile vor rămâne la fel în 2009 şi în anii care vin", a conchis generalul Petraeus.

Armata americană a anunţat la sfârşitul lunii decembrie că trimite între 20.000 şi 30.000 de militari în ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici