De ce este miliardarul George Soros maestrul malefic din centrul unei conspiraţii globale?

George Soros este un filantrop multimiliardar evreu care a donat 32 miliarde de dolari. De ce din America până în Australia şi din Ungaria până în Honduras se consideră că George Soros este în centrul unei conspiraţii globale.

20818 afișări
Imaginea articolului De ce este miliardarul George Soros maestrul malefic din centrul unei conspiraţii globale?

De ce este miliardarul George Soros maestrul malefic din centrul unei conspiraţii globale?

Într-o după-amiază de luni liniştită, în octombrie 2018, în New York, un plic mare din hârtie manila a fost introdus în căsuţa poştală a unui conac exclusivist aparţinând filantropului multimiliardar George Soros.

Pachetul părea suspect. Adresa de retur era greşită , scria „FLORIDS”, iar plicul fusese trimis mai devreme decât de obicei în acea zi. Poliţia a fost chemată şi, în cel mai scurt timp, FBI a fost la faţa locului.

În plicul învelit „cu bule” era o fotografie a lui Soros, marcată cu un "X" roşu. Alături, o ţeavă de plastic cu un ceas mic, o baterie, cabluri şi o pulbere neagră.

Peste zeci de pachete similare au fost trimise la casele fostului preşedinte Barack Obama, fostului secretar de stat Hillary Clinton şi ale altor democraţi proeminenţi.

Niciunul dintre dispozitive nu a explodat. FBI-ul a urmărit bombele într-o autoutilitară albă acoperită cu autocolante pro-Trump şi anti-democrate, parcată în supermarketuri din Florida.

Imediat, mass-media de dreapta s-au grăbit să afirme că este o operaţiune "cu pavilion fals" destinată să-l submineze pe preşedintele Donald Trump şi campania republicană, cu doar două săptămâni înainte de alegerile parţiale din SUA., scrie BBC

Gazda Fox Business, Lou Dobbs, a scris: "Fake News - Bombe false. Cine ar putea beneficia de atâta înscenare?". O altă persoană a adăugat: „Republicanii nu fac acest lucru”.

Curând, internetul s-a umplut cu afirmaţii că însuşi „complotul cu bomba era o farsă organizată chiar de Soros.

Preşedintele Trump a condamnat „actele dispreţuitoare”, dar când un membru din publicul de la recepţia de la Casa Albă a strigat „Soros! Închideţi-l!” preşedintele a părut mai degrabă amuzat, decât să respingă afirmaţia.

 

„Lumea se trezeşte la ororile lui George Soros”

Apoi Cesar Sayoc, un bărbat din Florida, în vârstă de 56 de ani, a fost arestat. Teoriile conspiraţiei susţineau că nu era republican. Însă unii au povestit că Sayoc obişnuia să livreze pizza în autoutilitara lui cu autocolante pro-Trump şi să se certe cu clienţii dacă aveau afişe democratice la casele lor.

"Totul pentru el a fost o teorie a conspiraţiei, totul. George Soros a fost cel din spatele tuturor, el a fost cel care a cumpărat întregul Partid Democrat, el a fost epicentrul a ceea ce nu merge bine în Statele Unite ale Americii."

În ziua în care a fost descoperită bomba din plic de la casa lui George Soros, Sayoc a postat un meme cu mesajul: „Lumea se trezeşte la ororile lui George Soros”. Ulterior, Sayoc a pledat vinovat pentru 65 de acuzaţii, inclusiv intenţia de a ucide sau răni cu explozibili şi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

 

Aşadar, cum a ajuns George Soros să fie privit de către mulţi drept maestrul malefic din centrul unei conspiraţii globale?

În Marea Britanie, Soros este cunoscut drept „omul care a rupt Banca Angliei” în 1992. Împreună cu alţi speculanţi de valută, a împrumutat lire sterline şi apoi le-a vândut, contribuind la reducerea preţului monedei pe pieţele valutare şi forţând în cele din urmă Marea Britanie să se prăbuşească din Mecanismul European al cursului de schimb. În cadrul procesului, el a făcut 1 miliard de dolari.

Soros, emigrant maghiar, care a supravieţuit Holocaustului şi a fugit de comunişti, se crede că a făcut în total aproximativ 44 miliarde de dolari prin speculaţii financiare. Şi şi-a folosit averea pentru a finanţa mii de proiecte de educaţie, sănătate, drepturile omului şi democraţie.

Înfiinţată în 1979, Fundaţia sa „Open Society” operează acum în peste 120 de ţări din întreaga lume. Dar această filantropie îndrăzneaţă, în sprijinul cauzelor liberale şi democratice, l-a făcut din ce în ce mai malefic pentru dreapta politicii.

Primele teorii ale conspiraţiei despre George Soros au apărut la începutul anilor 1990, dar au câştigat cu adevărat avânt după ce acesta a condamnat Războiul din Irak din 2003 şi a început să doneze milioane de dolari Partidului Democrat american. De atunci, comentatorii şi politicienii de dreapta americani l-au urmărit cu furie şi cu nedisimulată îngrijorare.

Dar victoria electorală a lui Donald Trump a dus atacurile la adresa lui Soros la un nivel nou şi periculos.

Ciocnirile din Charlottesville

După opt luni din mandatul lui Trump, în august 2017, neo-naziştii au organizat o procesiune de torţe în Charlottesville, Virginia. Ciocnirile cu contraprotestatarii s-au încheiat tragic, când un supremacist alb a intrat cu maşina în mulţime şi a ucis o fată în vârstă de 32 de ani.

Pintre extremiştii americani de dreapta, s-a afirmat curând că violenţa a fost orchestrată şi finanţată de Soros, pentru a păta reputaţia preşedintelui Trump. Şi au spus că cheia complotului secret a fost un bărbat numit Brennan Gilmore, care a filmat maşina condusă în contra-protestatari. Un realizator radio de dreapta, Alex Jones, a afirmat că Gilmore a fost plătit 320.000 de dolari pe an de către Soros şi a făcut parte din planul unei lovituri de stat pentru alungarea preşedintelui. Dar orice legătură a fost extrem de inconsistentă.

Deşi este adevărat că Soros a acordat 500.000 de dolari campaniei politice a lui Tom Perriello - un candidat democratic pentru funcţia de guvernator al Virginiei pentru care Gilmore lucrase - nu au existat dovezi că Soros sau Societatea Deschisă să regizeze sau să plătească protestatarii la Charlottesville. Gilmore, care nu a primit niciodată bani de la Soros, i-a dat în judecată pe Alex Jones şi alţi câţiva alţii pentru defăimare.

De atunci, atacurile asupra lui Soros au continuat şi s-au intensificat.

Carvana de imigranţi din Honduras

Toamna trecută, mii de migranţi au părăsit Hondurasul pentru a ajunge în SUA, cu doar o lună înainte de alegerile la jumătatea perioadei, care ameninţau să slăbească controlul republican al Congresului.

Imediat, aşa-numita caravană de migranţi a fost atribuită ca uneltire lui Soros. Fox News a difuzat în mod repetat afirmaţia că Soros dorea frontierele deschise şi imigraţia fără restricţii.

Jack Kingston, fost parlamentar republican, a spus: „Este un efort foarte organizat şi cineva se află în spatele acestui lucru, cineva plăteşte pentru o parte din asta şi ar fi tipic pentru ca George Soros să fie implicat în asta”.

La rândul său, preşedintele Trump a redifuzat un videoclip care sugera că oamenii din Honduras erau platiţi pentru a „asalta graniţa cu SUA”, cu un apropo către Soros.

Când a fost întrebat dacă Soros finanţează caravana migranţilor, el a răspuns: „Nu m-ar mira. Mulţi oameni spun da”.

Cindy Jerezano, care a călătorit din casa ei din Honduras în SUA, a spus pentru BBC că nu i s-a oferit niciun ban şi a luat decizia de una singură de a parcurge peste 4000 de km până la San Diego.

Mai mult, videoclipul preşedintelui Trump s-a retras rapid şi s-a dovedit a fi greşit. În câteva ore, jurnaliştii au descoperit că filmările nu au fost făcute în Honduras, aşa cum se susţinea iniţial, ci în ţara vecină, Guatemala, iar o privire mai atentă a clipului a arătat că cel puţin unul dintre presupuşii salvatori era înarmat.

Caravana de migranţi a fost filmată pe parcursul întregii sale călătorii. Organizaţiile de caritate locale au fost văzute în ajutorul migranţilor. Dar nu există nicio dovadă a finanţării Soros în niciun moment.

Atacul de la sinagoga din Pittsburgh

La 27 octombrie 2018, la 11 zile de la apariţia primei teorii a conspiraţiei despre caravana migranţilor şi la cinci zile după ce bomba a fost livrată în casa lui Soros, un bărbat alb înarmat cu o puşcă de asalt şi trei arme de mână a intrat într-o sinagogă din Pittsburgh. Acolo a ucis 11 evrei.

A fost cel mai grav act de violenţă antisemită din istoria SUA - şi a fost realizat de un bărbat obsedat de George Soros.

În postările de pe reţelele de socializare, autorul atacului Robert Bowers a dezvăluit că a crezut într-o teorie întunecată a conspiraţiei antisemite numită „genocid alb”, cu Soros drept creier.

Teoria susţine că oamenii albi sunt înlocuiţi de imigranţi şi în final vor fi eliminaţi. Acesta explică scandarea neo-naziştilor: „Evreii nu ne vor înlocui! în timp ce mărşăluiau prin Charlottesville.

Joel Finkelstein, directorul Network Research Contagion Institute, a descoperit o postare în care Bowers s-a referit la Soros drept „evreul care finanţează genocidul alb şi controlează presa” şi a susţinut că a împins pentru deschiderea frontierelor.

Finkelstein, care a primit finanţare din partea Open Society pentru a investiga ceea ce crede că este o ameninţare în creştere, concluzionează că supremaciştii albi ca Bowers îl văd pe Soros ca pe un maestru evreu care trage sforile. „Aceşti actori violenţi îşi justifică violenţa arătând către Soros ca o formă supremă a răului”, spune el.

 

Există o ameninţare în creştere de extremă dreaptă online?

Defăimarea lui George Soros s-a răspândit mult dincolo de SUA, în Armenia, Australia, Honduras, Filipine, Rusia şi multe alte ţări.

Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat pe Soros că se află în centrul unei conspiraţii evreieşti pentru a „împărţi” şi „distruge” Turcia şi alte naţiuni.

În Italia, fostul vicepremier Matteo Salvini l-a acuzat că ar vrea să umple ţara cu migranţi pentru că „îi plac sclavii”.

Liderul Partidului Brexit din Marea Britanie, Nigel Farage, a susţinut că Soros „încurajează activ oamenii ... să inunde Europa” şi „în multe feluri este cel mai mare pericol pentru întreaga lume occidentală”.

Dar o ţară şi un singur guvern au mers mai departe decât oricare alta pentru a-l ataca pe Soros. Este locul său de naştere, Ungaria, unde a cheltuit sute de milioane de dolari finanţând mese şcolare gratuite, proiecte pentru drepturile omului şi chiar o universitate nouă.

Prim-ministrul Viktor Orban şi guvernul său naţionalist populist susţin că Soros conduce un complot secret pentru a inunda Ungaria cu migranţi şi a distruge naţiunea lor.

Un panou le spune maghiarilor să nu-l lase pe Soros să "râdă la urmă".

Leonard Benardo, vicepreşedinte al Fundaţiilor pentru Societatea Deschisă, protestează că aceasta este o minciună absolută: "Afirmaţia este falsă. Nici George Soros, nici Fundaţiile pentru Open Society nu sunt susţinători de frontiere deschise".

Acest lucru nu a oprit guvernul ungar, care a cheltuit 100 de milioane de euro într-o campanie media avertizând votanţii să nu-l lase pe Soros să "râdă la urmă" şi a introdus ceea ce numeşte legile "Stop Soros", incriminarea ajutorului pentru imigranţii ilegali şi impozitarea sprijinului pentru organizaţii care „promovează migraţia”.

Ungaria a ridicat un gard ridicol la frontieră în septembrie 2015, oprind intrarea migranţilor. După cum afirmă Michael Ignatieff, preşedintele şi rectorul Universităţii Centrale Europene pe care Soros a fondat-o: „Guvernul Orban a decis să-l facă pe Soros duşmanul public numărul unu”.

În 2013, când liderul maghiar a avut nevoie de sfaturi pentru a fi reales, el s-a apropiat de un consultant politic legendar, Arthur Finkelstein (nicio relaţie cu Joel), care obişnuia să lucreze într-un mic birou deasupra unui coafor din Irvington, la doar 32 de km de conacul de la Soros.

Arthur Finkelstein, decedat în 2017, a lucrat pentru Donald Trump, George Bush senior, Ronald Reagan şi Richard Nixon şi este renumit pentru că a făcut „liberal” un cuvânt murdar în politică.

Finkelstein a creat un nou stil de politică denumit „Finkel Think”, spune Hannes Grassegger, reporter pentru publicaţia elveţiană, Das Magazin.

"Arthur Finkelstein spunea întotdeauna:" Nu te împotriveşti talibanilor, te duci împotriva lui Osama Bin Laden. " Aşadar, este vorba despre personalizare, pentru a alege duşmanul perfect şi apoi [să] continuaţi împotriva acestei persoane, astfel încât oamenii să fie de fapt speriaţi de adversarul dvs. Şi să nu vorbiţi niciodată despre politicile propriului candidat, nu contează deloc".

Finkelstein şi-a dat seama că cea mai bună metodă de a-l alege pe Orban a fost să găsească un inamic nou. El a sugerat Soros şi a fost o alegere perfectă, spune Grassegger. „Cei de foarte dreapta îl urau pentru că era evreu, oamenii din stânga îl urau pentru că era un capitalist”.

Ironia este că Arthur Finkelstein era el însuşi evreu. „Acest domn evreu creează acest monstru evreiesc”, spune Grassegger.

Guvernul maghiar neagă că au avut nevoie de cineva pentru a „inventa” Soros. Într-o declaraţie, acesta a spus: "George Soros s-a inventat ca actor politic, în urmă cu două decenii. Reţeaua de instituţii a lui George Soros exercită o mare putere"

Dar Orban pare să fi implementat sfaturile lui Finkelstein şi a mers şi mai departe.

Într-un discurs cu câteva săptămâni înainte de alegerile generale din 2018, Orban a mers atât de departe încât l-a acuzat pe Soros şi a părut să reînvie stereotipurile antisemite.

"Ne luptăm cu un inamic care este diferit de noi. Nu este deschis, ci ascuns. Nu este simplu, dar priceput. Nu este sincer, dar neprincipial. Nu naţional, dar internaţional. Nu crede în a lucra, dar speculează cu banii. Nu are propria patrie, ci se simte că deţine întreaga lume ", a spus el.

Viktor Orban a câştigat alegerile. După scrutin, s-a intensificat represiunea asupra organizaţiilor finanţate de Soros. Mai luna trecută, Societatea Deschisă şi-a închis biroul în Ungaria.

Michael Ignatieff s-a luptat pentru ca Universitatea Centrală Europeană să fie deschisă la Budapesta. El este hotărât să contracareze ceea ce susţine că este o propagandă periculoasă într-o ţară în care peste jumătate de milion de maghiari evrei au fost exterminaţi de nazişti în doar două luni în 1944.

Ignatieff spune că campania anti-Soros "este o reproducere fidelă a urii antisemite din anii 1930 ... Mă îngrozeşte faptul că acest tip de retorică, care se auzea în berării şi în colţurile întunecate, este rostită de politicieni, de liderii ţărilor, de vicepremierul Italiei, de premierul Ungariei

În România, au existat atacuri cu trimitere la George Soros, fostul premier Dacian Cioloş fiind considerat de adversarii politici (partidul aflat la guvernare - PSD) omul miliardarului George Soroş.
 
”Aţi văzut cu Facebook, ce interese ar avea Facebook să îl acuze pe Soros că a vrut să scadă valoarea acţiunilor? Soros joacă pe acţiuni, el vede România ca pe o firmă. Sunt sigur ca Cioloş e omul lui Soros. Să mă dea în judecată”, declara Darius Vâlcov din decembrie 2018.

După 1990, George Soros a dezvoltat ONG-uri din zona "societăţii civile" din România, cum ar fi GDS şi Fundaţia Soros. Recent, în mai 2019, compania Vice Media a primit o finanţare printr-un împrumut în valoare de 250 de milioane de dolari din partea unui grup de investitori între care se numără şi George Soros, arată Variety.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici