De ce l-au reţinut britanicii pe David Miranda

Ministerul britanic de Interne a oferit justificări pentru deţinerea lui David Miranda, argumentând că poliţia are obligaţia de a acţiona în cazul în care suspectează că cineva deţine documente furate care pot facilita comiterea unor acte de "terorism".

343 afișări
Imaginea articolului De ce l-au reţinut britanicii pe David Miranda

Ministerul britanic de Interne justifică reţinerea lui David Miranda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul şi poliţia au obligaţia de a proteja publicul şi siguranţa naţională", a comunicat Ministerul britanic de Interne. Dacă poliţia suspectează că un individ deţine documente sensibile care pot facilita terorismul, trebuie să acţioneze şi există cadrul legal în acest sens", argumentează instituţia.

Partenerul jurnalistului aflat la originea publicării documentelor secrete furnizate de Edward Snowden a iniţiat o procedură judiciară faţă de deţinerea sa de către autorităţile britanice. "David Miranda a iniţiat o procedură judiciară în legătură cu materialele care i-au fost confiscate duminică, pe aeroportul din Heathrow, şi a modului în care a fost tratat", a declarat Alan Rusbridger, redactorul-şef al ziarului The Guardian. David Miranda, partenerul şi colaboratorul ocazional al lui Glenn Greenwald, jurnalist american la cotidianul britanic The Guardian, a fost reţinut, duminică dimineaţa, pe aeroportul internaţional Heathrow, în virtutea legislaţiei antiteroriste.

Tânărul în vârstă de 28 de ani, de naţionalitate braziliană, era în tranzit, venind de la Berlin, unde a petrecut o săptămână cu producătorul de filme documentare Laura Poitras, pe care Edward Snowden a ales-o, împreună cu Glenn Greenwald, pentru a face dezvăluirile despre programele serviciilor secrete americane de supraveghere a comunicaţiilor.

"În momentul în care am ieşit din avion, m-au dus într-o cameră micuţă cu patru scaune şi un aparat pentru luarea amprentelor digitale", a povestit David Miranda pentru The Guardian. "Erau şase agenţi. Mi-au pus întrebări despre întreaga mea viaţă, despre tot. Mi-au luat calculatorul, jocurile video, cardurile de memorie. Totul", a declarat el luni, pe aeroportul din Rio de Janeiro, oraş în care locuieşte împreună cu partenerul său.

Într-un articol publicat în ziarul The Guardian, Glenn Greenwald a criticat atitudinea autorităţilor britanice, care ar fi "făcut uz totalmente abuziv de legea privind terorismul pentru motive care nu au nimic de-a face cu terorismul". El a anunţat că David Miranda a fost interogat despre activităţile Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) americane, pentru care a lucrat Edward Snowden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici