Demonstraţie a opoziţiei iraniene în cursul rugăciunii colective de vineri

Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, cei doi candidaţi care contestă realegerea în funcţie a preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, participă vineri la o rugăciune colectivă oficiată de fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsandjani, o demonstraţie de forţă a opoziţiei.

23 afișări
Imaginea articolului Demonstraţie a opoziţiei iraniene în cursul rugăciunii colective de vineri

Demonstraţie de solidaritate a opoziţiei iraniene în cursul rugăciunii colective de vineri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mă simt obligat să răspund apelului colegilor mei de susţinere a dreptului de a trăi liber şi nobil, iar vineri voi participa la rugăciunea colectivă", a comunicat Moussavi. Este vorba de prima sa apariţie publică din ultimele săptămâni.

Şi candidatul reformist Mehdi Karoubi a decis să participe la rugăciunea colectivă de vineri. Rugăciunea va fi oficiată, pentru prima dată în 50 de zile, de fostul preşedinte Rafsandjani, un conservator pragmatic aflat la conducerea a două instituţii-cheie ale regimului şi care l-a susţinut pe Moussavi în cursa prezidenţială.

Susţinătorii lui Moussavi doresc să participe la această rugăciune în semn de protest faţă de realegerea în funcţie a lui Mahmoud Ahmadinejad.

Ministrul Informaţiilor, Gholamhossein Mohseni Ejeie, a îndemnat "poporul inteligent" al Iranului să dea dovadă de "vigilenţă" pentru ca "rugăciunea de vineri să nu fie un prilej de evenimente indezirabile".

"Situaţia din Iran este bună şi autorităţile îşi fac treaba. Cu ajutorul lui Allah nu vor fi probleme de securitate în următoarele zile", precizează Ministerul.

Dar cotidianul ultraconservator Kayhan a avertizat că există riscul izbucnirii unor violenţe. "Potrivit unor surse credibile, unele persoane doresc să lanseze provocări şi să instige la confruntări", scrie directorul cotidianului, Hossein Shariatmadari.

Publicaţia l-a îndemnat pe fostul preşedinte Rafsandjani să "condamne acţiunile de instigare la violenţă", referindu-se la protestele izbucnite după scrutinul din 12 iunie.

Potrivit site-ului conservator Tabnak, apropiat de candidatul Mohsen Rezai, "Rafsandjani va susţine drepturile cetăţenilor, îşi va exprima nemulţumirea faţă de recentele evenimente şi faţă de presiunile exercitate asupra oamenilor".

Fostul preşedinte Rafsandjani s-a întâlnit cu familiile persoanelor arestate în cursul protestelor. "Nicio conştiinţă liberă nu poate fi satisfăcută de situaţia actuală", sublinia atunci fostul preşedinte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici