Demonstraţie la Varşovia pentru a cere o anchetă internaţională asupra accidentului de la Smolensk

Aproximativ 2.500 de persoane s-au adunat duminică, în faţa palatului prezidenţial din Varşovia, cerând să fie demarată o anchetă internaţională şi independentă asupra cauzelor accidentului aviatic de lângă Smolensk, în vestul Rusiei, relatează Radio Polonia.

18 afișări
Imaginea articolului Demonstraţie la Varşovia pentru a cere o anchetă internaţională asupra accidentului de la Smolensk

Demonstraţie la Varşovia pentru a cere o anchetă internaţională asupra accidentului de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mitingul a fost organizat de Mişcarea 10 Aprilie, care şi-a exprimat, într-o scrisoare adresată premierului Donal Tusk, neîncrederea faţă de investigaţia ruso-poloneză, în curs, asupra accidentului în care au murit şeful statului polonez, Lech Kaczynski, şi alte 95 de persoane.

"Din cauza importanţei excepţionale a prăbuşirii aeronavei prezidenţiale lângă Smolensk, la 10 aprilie 2010, în care au murit preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi şefi ai unor instituţii-cheie ale statului polonez, şi pentru că acest lucru nu s-a petrecut în Polonia, ci într-o altă ţară, ne adresăm dumneavoastră, premierul (polonez, Donald Tusk), pentru a crea o comisie internaţională, independentă, care să examineze cauzele dezastrului", se arată în scrisoare.

Protestatarii au început să adune semnături pentru susţinerea cererilor lor. "Strângem semnături pentru crearea unei comisii internaţionale, care să determine cauzele dezastrului de la Smolensk mai bine decât (o fac) Guvernul polonez şi partea rusă", a declarat unul dintre liderii acestei mişcări de protest, Przemyslaw Wipler.

În opinia acestuia, investigaţia nu a fost efectuată corect, el referindu-se la obiectele personale ale celor morţi în accident, care, potrivit presei, au fost găsite, săptămâna trecută, la aproximativ un kilometru de aerodromul de lângă Smolensk. De atunci, Rusia a promis că va consolida măsurile de securitate la locul accidentului.

Preşedintele interimar, Bronislaw Komorowski, a vizitat, duminică, locul unde s-a prăbuşit avionul, după ce a participat la ceremoniile privind marcarea Zilei Victoriei, la Moscova. Într-o conferinţă de presă, după ce a depus o coroană de flori în memoria celor morţi în accident, Komorowski şi-a exprimat speranţa că locul accidentului va fi păzit în mod adecvat şi monitorizat constant. El a mulţumit poporului rus pentru bunătatea de care a dat dovadă după producerea tragediei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici