Departamentul Justiţiei din SUA acţionează în judecată Google, acuzând compania de monopol pe piaţă

  • Departamentul Justiţiei din SUA a dat în judecată compania Google
  • Grupul online este acuzat că menţine o poziţie de monopol
  • Departamentul Justiţiei: "Aceste contracte au permis companiei Google să menţină monopolul, obstrucţionând competiţia şi inovaţiile"
586 afișări
Imaginea articolului Departamentul Justiţiei din SUA acţionează în judecată Google, acuzând compania de monopol pe piaţă

Departamentul american al Justiţiei a anunţat, marţi, lansarea unei acţiuni judiciare împotriva companiei Google, acuzată de menţinerea monopolului asupra căutărilor şi publicităţii online.

Procesul, intentat la o instanţă federală din Washington (Districtul Columbia), este rezultatul unei investigaţii lansate acum câţiva ani privind concentrarea puterii economice de către compania online Google.

Departamentul american al Justiţiei acuză Google, companie deţinută de grupul online Alphabet, că a obţinut contracte exclusiviste cu producători de smartphone-uri pentru instalarea automată a sistemului de operare Android. Google este acuzată de menţinerea monopolului asupra căutărilor online şi asupra căutărilor de publicitate online.

"Aceste contracte au permis companiei Google să menţină monopolul, obstrucţionând competiţia şi inovaţiile", subliniază Departamentul Justiţiei, conform publicaţiei The Hill.

Potrivit estimărilor, Google are un control de 80%-90% asupra căutărilor online, obţinând astfel venituri anuale de zeci de miliarde de dolari. Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) a investigat în trecut dacă Google a abuzat de poziţia dominantă pe piaţă, dar a decis în 2013 să nu lanseze niciun proces. Însă Departamentul federal al Justiţiei a decis intentarea unui proces, iar 11 procurori ai statelor, toţi republicani, s-au alăturat acţiunii judiciare.

Procesul ar putea dura câţiva ani, generând dispute puternice cu firmele de tehnologie informaţională din Silicon Valley.

Într-o primă reacţie, Google a transmis că actele de acuzare sunt "profund viciate". "Oamenii utilizează Google pentru că aşa decid, nu pentru că sunt forţaţi sau pentru că nu găsesc alternative", a transmis un purtător de cuvânt al Google.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici